MF DNES

Sport.idnes.cz Liberecký tah Schwarzem

- Michael Bereň hokejový reportér MF DNES

Boj o Masarykův pohár v hokejové extralize je srovnán na 2:2, přičinil se o to muž s růžovou mřížkou. Liberecký brankář Marek Schwarz vychytal na Spartě výhru 4:1.

Když figuroval na prvním místě zápisu o utkání v liberecké sestavě brankář Marek Schwarz, jevilo se to jen jako snaha o zmatení soupeře. Jenže Bílí Tygři skutečně změnili nejen přístup (oproti pondělku výrazně zkrotli), ale také gólmana. Poprvé v letošním play-off nastoupila místo Lašáka od začátku jejich třicetilet­á dvojka.

Růžová mřížka na bílé masce, kterou zdobí kresby Schwarzový­ch dětí, svítila do dálky. Jako kdyby snad výrazná a netradiční barva oslňovala také sparťanské střelce. Schwarze překonali až tři minuty před koncem. Liberec vyhrál 4:1.

Schwarz byl jistý, poradil si s tlakem Pražanů v přesilovká­ch, za stavu 2:0 pro Liberec ve druhé třetině zlikvidova­l i trestné střílení Formana. „Když budeme hrát takhle, nemám o nás strach,“chválil Schwarz spoluhráče za úterní výkon.

Se Spartou si osud pohrál. Cestu k finálovému mečbolu jí zatarasil její bývalý brankář, který je podepsaný pod titulem z roku 2006 a jenž se pak po zámořské zkušenosti (odchytal celkem šest zápasů v NHL za St. Louis) neúspěšně vrátil. Začátkem roku 2013 putoval z Prahy do Liberce výměnou za Marka Pince.

Schwarz střídavě chytal pod Ještědem a na farmě v Benátkách, bojoval i se zraněními. Ale stále trpělivě čekal na šanci. Když bylo potřeba, spolehlivě zaskočil za Lašáka. Tak jako ve finále. Už v pondělí nastoupil na třetí třetinu a neinkasova­l. „To mi hrozně pomohlo. Předtím jsem měsíc a půl nechytal,“říkal Schwarz. „Ráno jsem se na poradě dozvěděl, že půjdu do brány.“

Tah Schwarzem se Liberci povedl. Hrdina ● Pátek (5. zápas) Liberec Sparta (17.20) ● Neděle (6. zápas) Sparta Liberec (17.20) ● Úterý (příp. 7. zápas) Liberec Sparta (17.20)

Přímé přenosy vysílá on-line reportáže minutu po minutě čtěte na

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia