MF DNES

„Trenér z úleku.“Když jsou slova tvrdší než puky

- Michael Langr hokejový reportér MF DNES

PRAHA Hokejové play-off, to je život na hraně. Každá chyba může tým poslat do kolen, každý inkasovaný gól může znamenat konec. Není divu, že pod takovým tlakem s hlavami hráčů pumpují emoce.

Často je to pro dobro věci a pobavení fanoušků. Jak řekl liberecký gólman Marek Schwarz: „Emoce k tomu patří a je to v pořádku, je to přece zábava pro lidi. Ale musíme vědět, kde je ta hranice.“

A tu hokejisté ve třetím finále překročili. Pondělní zápas na Spartě si Liberec prohrál de facto sám vlastní chabou disciplíno­u. A vše podtrhl obránce Martin Ševc, jenž se poté nevybíravě pustil do sparťanské­ho trenéra Josefa Jandače.

„Musíme být mediálně zdatnější, abychom si třeba i trošku pomohli. Myslím tím paní Jandačovou‘, jak brečí na všechny strany a vybrečel si jeden zápas... Já jsem vždycky říkal, že je to trenér z úleku. Brečel do novin a možná nejen do novin, ale možná chodil tady i o budovu vedle,“prohlásil Ševc se zřejmým náznakem vedle pražské O2 areny totiž sídlí hokejový svaz.

Podobné mediální přestřelky nejsou v play-off výjimečné. Obvykle se však týkají trenérů, kteří se snaží strhnout pozornost a sejmout tím tlak ze svých hráčů. Proslul jimi Miloslav Hořava coby kouč Znojma i Litvínova, pardubický Miloš Říha nebo Alois Hadamczik, když vedl Spartu či Vítkovice. „Když sáhnou na brankáře Břízu, usekáme jim hlavy,“vzkazoval třeba Hadamczik do médií slávistům před finále 2006.

Aby se však hráč takto ostře pustil do trenéra soupeře, je velmi neobvyklé. Místo respektu pohrdání, místo nadhledu pořádná dávka frustrace.

Srovnateln­ým případem je snad jen extraligov­ý „enfant terrible“Radek Duda, který během čtvrtfinál­e 2002 jako hráč Plzně řekl o Hadamcziko­vi, že „je šišlavý Polák“.

Své výhrady vůči stejnému trenérovi měl i obránce Jan Hejda, jenž před hrami v Soči 2014 zpochybnil Hadamcziko­vy kompetence vést národní tým. Tehdy však byla debata vedená ve věcné rovině a argumenty byly logické i odborné.

To během nynějšího extraligov­ého finále létají z úst do diktafonů sousloví jako „paní Jandačová“či „trenér z úleku“. „Nevyhrál nikdy nic, ani v žácích, a dostane se k reprezenta­ci. K takovému člověku nemám vůbec respekt,“dovršil Ševc svou kanonádu směrem ke kouči Sparty, jenž v létě převezme národ- ní tým a povede ho na Světovém poháru v Torontu, vrcholné akci roku.

Jak se ukázalo, Ševcův výstup byl příliš i pro libereckéh­o kouče Filipa Pešána, jenž včera svého svěřence kritizoval na klubovém webu: „Slovní roztržkou Ševce s trenérem Jandačem to vše vyvrcholil­o. Chovali jsme se jako malé děti. I když přihlédnu k tomu, že média si vybrala jen některé z jeho výroků, a také k tomu, že rozhovor byl pořízen těsně po utkání, a tedy ve velkých emocích, tohle už je za hranou.“

Jandač včera Ševcovi po utkání v přímém přenosu ČT vzkázal: „On má na krku hodně medailí. Já jsem rád, že mám na krku hlavu.“

 ?? Liberecký brankář Marek Schwarz měl 19 úspěšných zákroků, mezi nimi i tento proti nájezdu sparťana Miroslava Formana. Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Liberecký brankář Marek Schwarz měl 19 úspěšných zákroků, mezi nimi i tento proti nájezdu sparťana Miroslava Formana. Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia