MF DNES

RYCHLÍK STAVBA POVOLENA

- Text Filip Grygera foto Shuttersto­ck, Brick Award – Peter Landers

Jako byste místo osobním vlakem jeli expresem. Připravova­ná novela stavebního zákona má zjednoduši­t a zrychlit povolování staveb. Více řízení půjde sloučit do jednoho. A není to jediný posun k lepšímu. Změny měly platit už od ledna 2017, ale zřejmě to bude o něco později.

Nejdřív vyběhat územní rozhodnutí. Čekat, až začne platit. A pak začít nanovo, se stavebním povolením. S tímhle martyriem by už měl být od příštího roku konec. Tedy když se novela stavebního zákona stihne dotáhnout do konce.

Jednou z hlavních změn pro běžné stavebníky má být sloučení územního a stavebního řízení. „Vydávat se bude koordinova­né povolení, kterým bude stavba současně umístěna i povolena,“vysvětluje Veronika Vároši z tiskového oddělení ministerst­va pro místní rozvoj. Sloučené řízení půjde vést i tam, kde to dnes kvůli příslušnos­ti k různým úřadům nejde.

I OBŘÍ BAZÉN BEZ POVOLENÍ

Velkým přínosem je i možnost stavět svépomocí všechny rodinné domy a chaty či chalupy bez omezení zastavěné plochy. Dnes to jde jen u staveb do 150 metrů čtverečníc­h. Další změnou je, že žádné bazény a skleníky u rodinných domů nebudou vyžadovat stavební povolení ani ohlášení. Dnes se to týká jen těch s plochou do 40 metrů čtverečníc­h. Bude stačit rozhodnutí o umístění či územní souhlas. Lidem, kteří plánují stavět dům třeba příští nebo přespříští rok, se tedy může vyplatit počkat na změnu zákona.

Zjednoduší se i kácení dřevin, přesněji vyjádření orgánu ochrany přírody a krajiny ke kácení. „Nově bude tento orgán vydávat závazné stanovisko, nikoliv správní rozhodnutí - jako teď. Bude odbouráno jedno správní rozhodnutí s možností podat odvolání,“popisuje Pavel Křeček, předseda inženýrské komory ČKAIT.

MŮŽE BÝT I ZCELA NOVÝ ZÁKON

Změn pro běžné stavebníky může přijít ještě víc. Vše se ukáže během příštích měsíců. Návrh novely stavebního zákona zaslala ministryně pro místní rozvoj na úřad vlády koncem ledna. Na konci března jej projednala Legislativ­ní rada vlády. Jednání ale přerušila, protože k návrhu bylo hodně připomínek. Ministerst­vo je musí zapracovat a pak novelu vrátit na legislativ­ní radu.

„V návrhu zákona je účinnost navrhovaná k 1. lednu 2017. Dle návrhu stanoviska Legislativ­ní rady vlády je však navržená účinnost nereálná,“uvádí Veronika Vároši. Pavel Křeček odhaduje začátek platnosti spíše od poloviny roku 2017.

Změny budou zřejmě opravdu velké. „Nelze ani vyloučit možnost přepracová­ní zákona ne cestou novely, ale formou zcela nového zákona. Celý proces přípravy začíná znovu, včetně následného připomínko­vého řízení,“popisuje Zuzana Hošková, mluvčí České komory architektů.

 ??  ?? NOTIFIKACE když členský stát EU schvaluje technický předpis, musí to oznámit do informační­ho systému TRIS Evropské komise. Důvodem je vyhnout se možným překážkám pro volný pohyb zboží na evropském trhu. Členské státy a Evropská komise mají možnost se k...
NOTIFIKACE když členský stát EU schvaluje technický předpis, musí to oznámit do informační­ho systému TRIS Evropské komise. Důvodem je vyhnout se možným překážkám pro volný pohyb zboží na evropském trhu. Členské státy a Evropská komise mají možnost se k...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia