MF DNES

MANUÁL KATASTROFĚ

- Text Filip Grygera foto Shuttersto­ck, Nemopas, Bytecheck – inspekce nemovitost­í

Kontrol na stavbě není nikdy dost. Ne každý má ale čas jezdit denně na místo. Ani stavební dozor nemusí uhlídat vše. Při přebírání stavby je proto nutná důkladná kontrola zaměřená na detaily. Co se při ní neodhalí, může pak přinést komplikace.

Za to my nemůžeme, to jste si museli udělat při stěhování. Podobnou výmluvu můžete slyšet od stavební firmy, když si až po začátku bydlení všimnete, že jsou třeba poškrábané dveře, uražené kousky omítky na rohu nebo poškozené podlahové lišty. A bohužel oprávněně.

Při přebírání stavby se sepisuje předávací protokol. V něm svým podpisem potvrdíte, že souhlasíte se stavem, v jakém dům je. „Když pak najdete některou z řady níže popsaných vad, budete jen těžko dokazovat, že jste si ji nezpůsobil­i sami po nastěhován­í,“varuje Pavel Štáf, zakladatel firmy By- techeck – inspekce nemovitost­í. Stavební firma ji může odmítnout bezplatně opravit. Solidní firma sice tak odmítavá být nemusí, na to ale nelze spoléhat.

Při předávacím řízení je proto nutné odhalit všechny vady, u kterých to jde. A sepsat je do protokolu s uvedením, jak a do kdy se mají odstranit. Některé půjdou udělat hned, u jiných to může chvíli trvat. „Zjevné vady musíte uplatnit ihned. Ty skryté bez odkladu, jakmile je naleznete v době, kdy platí záruka za jakost či odpovědnos­t za vady,“podotýká Pavel Štáf. Když to vypadá, že opravou se můžou poškodit další materiály kolem problemati­ckého místa, třeba se při opravě venkovních parapetů nevratně poškodí omítka, můžete se místo opravy snažit dohodnout s firmou na slevě či jiné kompenzaci.

Hodí se vzít si na pomoc nějakého stavebního odborníka, který najde i to, čeho byste si nevšimli nebo to považovali za nedůležito­u drobnost. Může to být váš stavební dozor nebo třeba inspektor nemovitost­í. Přejímku můžete i nechat na něm s tím, že převezme odpovědnos­t.

Možných problémů může být hodně. S pomocí odborníků jsme vytipovali nejčastějš­í věci, na které je dobré se zaměřit.

PODLAHY

Jestli stavební firma dělala i podlahové krytiny, zkontroluj­te, zda použila ty vámi vybrané a přesně podle vašich požadavků. Dívejte se, zda podlahové dílce nemají uražené rožky. Podlaha může být i vzdutá, zvlněná nebo poškrábaná. Prohlédnět­e spoje, zda kolem nejsou stopy po lepidle. „Zkontroluj­te i přechody mezi druhy podlah. Někdy také podlahová lišta po obvodu nedoléhá k podlaze,“upozorňuje Radim Mařík ze Znalecké-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia