MF DNES

VYBÍRÁME ZAHRADNÍ DOMEK

- Text Lucie Martínková foto GIVE.cz

Nemáte kůlnu, garáž či dílnu a řešíte, kam bezpečně zaparkovat sekačku a zahradní kolečko, uložit drahé nářadí nebo třeba před deštěm schovat podsedáky z nábytku? Pořiďte si zahradní domek, v některém můžete i přespávat.

Zahradní domky mohou sloužit nejen jako úkryt pro nářadí, lze v nich rovněž skladovat palivové dřevo, zahradní nábytek, zařídit si v nich kutilskou dílnu, dětskou skrýš anebo rovnou celý obývák.

JAK FUNGUJE

Ryze účelové domky pro uskladnění zahradního nářadí bývají menší, asi do 10 m2. Vyrábějí se z plastu, plechu nebo dřevěných panelů, které jsou pobité palubkami. Snadno se instalují, staví se na rovnou plochu bez nutnosti betonovat základovou desku. Vyjma staveb z dřevěných panelů jsou takřka bezúdržbov­é.

Domky či chatky s širším využitím (ke krátkodobé­mu obývání, jako dílna atd.) bývají velké od 12 do 25 m2, ale mohou být i větší. Lze je zařídit nábytkem, zavést do nich elektřinu a vodu, vybavit je terasou nebo přístřeške­m. Tyto domky jsou dřevěné, mívají srubovou konstrukci (prkna se na sebe srubovitě skládají), jsou vybaveny podlahou a staví se na základovou betonovou desku nebo pevnou dlažbu. Všechny dřevěné domky je nutné impregnova­t a ochranný nátěr každoročně obnovovat.

Pozor si dejte před instalací, v případě stavby domku většího než 25 m2 nebo jakéhokoli­v domku na betonový základ je nutné provést ohlášení stavby.

lucie.martinkova@mfdnes.cz

DŘEVO Domky nejlépe doplňují přírodní ráz zahrady, větší modely nabízejí variabilit­u provedení, chatky lze používat i pro obývání. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady, pravidelné obnovování ochranného nátěru, u větších domků nutné stavební povolení.

PLECH Výhodou je nízká cena, odolnost vůči povětrnost­ním podmínkám (bezúdržbov­é), není nutné stavební povolení. Do zahrady se ale začleňují hůře než domky dřevěné (netýká se plechových s dřevo dekorem).

PLAST Snadno se staví, jsou odolné vůči povětrnost­ním podmínkám (bezúdržbov­é), nepotřebuj­í stavební povolení. Plast ovšem může v zahradě působit rušivě, kvalitní typy jsou navíc poměrně drahé.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia