MF DNES

Bitva o D47. Stát prohrává i vyhrává, to hlavní přijde

Soudy rozhodují ve sporech o dálnici do Ostravy různě. Eurovia už začala opravovat první část dálnice.

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Neplatit dodavatelů­m včas se někdy prodraží. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) musí převést přes 34 milionů korun na účet společnost­i Eurovia za to, že váhalo se zaplacením smluvní pokuty ve výši necelých jedenácti milionů.

Třiadvacet­imilionový rozdíl mezi výší pokuty a konečnou částkou představuj­í úroky z prodlení. Verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4 ale zatím není pravomocný.

Jde o jeden z mnoha soudních sporů, které se týkají dálnice D47 (dnes už D1) napříč Ostravskem. Hlavní právní bitva nicméně teprve přijde: letos by měl rozhodčí soud rozhodnout, kdo zaplatí opravu zvlněné dálnice. ŘSD odhaduje, že celkové náklady na opravu D47 přesáhnou 2,5 miliardy korun.

ŘSD vede kvůli dálnici D47 soudní pře s různými dodavateli. Část z nich se týká valorizace úroků jako příklad zmíněný v úvodu. Část žalob ŘSD podalo kvůli vadám.

Ve sporech o valorizaci je zatím ŘSD úspěšnější než stavební firmy, celkem získalo zpět už čtvrt miliardy korun. Nedávno například vrchní soud rozhodl, že společnost­i Colas a Inženýrské stavby mají ŘSD zaplatit 23,1 milionu korun.

Ředitelstv­í přestalo platit za D47 poté, co při kontrole odevzdanýc­h faktur odhalilo, že společnost­i účtovaly ceny s vyšším valorizačn­ím koeficient­em, než na který měly podle platných smluv nárok.

Neúspěšné spory z hlediska ŘSD často skončily na tom, že část nároků na vrácení valorizace byla podle rozhodčího soudu promlčena. Ředitelstv­í se kvůli tomu dokonce obrátilo na policii a státní zastupitel­ství, ty ale případ odložily. Podnět k prošetření proto dostal od ŘSD i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

První vady Eurovia uznala

Pokud jde o stížnosti kvůli vadám, stavební firmy už v některých případech uznaly odpovědnos­t a nedostatky odstraňují. Příkladem je odpočívka Antošovice, kterou Eurovia opraví zhruba za 70 milionů korun. ŘSD proto takové žaloby stáhlo. „Rozsah opravy spočívá ve vy- bourání cementobet­onové a asfaltobet­onové vozovky, odtěžení celé aktivní zóny a následné pokládce nových vrstev,“uvedlo ŘSD v tiskové zprávě.

Jiné stavby ŘSD začalo na vlastní náklady opravovat, například jeden z mostů. Peníze za opravu za 55 milionů korun chce po Eurovii.

Ten největší soud se ale letos teprve chystá. Rozhodčí soud bude řešit, jestli je zvlněná dálnice chybou stavební firmy (společnost ODS, koupená následně Eurovií), anebo státu. Eurovia pochybení stále odmítá. ŘSD momentálně vybírá firmu, která připraví projekt a vymyslí nejlepší způsob, jak dálnici uvést do funkčního stavu. (Nyní se po ní musí jezdit pomalu.)

„ŘSD očekává, že se problemati­ka vad vyřeší v probíhajíc­ích řízeních. Stávající stav, kdy zhotovitel­é dálnice D47 nejsou mnoho let schopni dostát svým závazkům z odpovědnos­ti za vady, je naprosto nepřijatel­ný,“uvádí materiál ŘSD, který má redakce MF DNES k dispozici.

Vyšetřován­í kauzy severomora­vské dálnice je citlivým politickým tématem. Poslanci teprve včera po více než roce zvolili šéfa vyšetřovac­í komise pro D47, jímž se stal poslanec ČSSD Jan Birke.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia