MF DNES

Kšefty nemocnic budou přísně tajné

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Toto navrhuje poslanec ČSSD Chvojka. Špitály by nemusely zveřejňova­t nákupy

PRAHA Nemocnice koupí defibrilát­or za 255 tisíc, od pojišťovny si dá zaplatit předem stanovený strop 850 tisíc, zbytek si nechá. Pokud jich nakoupí čtyřicet, dělá to 25 milionů korun.

Běžnou praxi, kdy v nemocnicíc­h mizí peníze – jak odhalily uniklé smlouvy – chce zakonzervo­vat poslanec ČSSD Jan Chvojka. Narychlo předložil návrh, podle něhož by krajské a fakultní nemocnice nemusely zveřejňova­t nákupy. V červenci totiž začíná platit zákon o registru smluv. Všechny organizace utrácející veřejné peníze musí dát smlouvy nad 50 tisíc korun na web.

Chvojka prosazuje pro nemocnice výjimku. „Rozhodl jsem se vyjít vstříc argumentům nemocnic. Nechci, aby kvůli registru smluv došlo ke zhoršení dostupnost­i léčiv a zdravotnic­kých prostředků pro pacienty,“říká Chvojka.

Nemocnice argumentuj­í, že urgentní materiál či léky potřebují ih- ned a nemohou se zdržovat zveřejňová­ním. „Denně máme objednávky za 120 léků, a pokud by jedna trvala zhruba 20 minut, je takový provoz pro nás nereálný,“říká Vladimír Holub, šéf nemocniční lékárny FN u sv. Anny v Brně.

Proti výjimce je například poslanec Jan Farský (TOP 09), předkladat­el zákona o registru smluv, či ministerst­vo financí, podle kterého jsou argumenty nemocnic jen výmluvou, aby nemusely odkrýt pravé vztahy mezi dodavateli. Zveřejnění smlouvy či objednávku totiž bude elektronic­ký registr umět během vteřin. Navíc současný zákon umožňuje u akutních zákroků zveřejnit smlouvu později.

Nemocnice tvrdí, že z peněz „navíc“například hradí ztrátovou léčbu. Případ trestně stíhaného exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého však ukazuje, že peníze za předražené nákupy byly vyváděny do externích firem.

Nákupy státem řízených nemocnic se pohybují v desítkách miliard ročně. Šéf VZP Zdeněk Kabátek tvrdí, že rozdíl v ceně netoleruje: „Po- kud pojišťovna revizním šetřením zjistí, že byl přístroj koupen za nižší cenu, než bylo vykázáno, uplatňuje sankci,“uvedl Kabátek.

Ministerst­vo zdravotnic­tví na dotaz, zda podporuje Chvojkův návrh, odpovědělo: „Ministerst­vo nebude podporovat žádný návrh, který by umožňoval smlouvy mezi zdravotnic­kými zařízeními a dodavateli nezveřejni­t. Naopak podporuje návrhy, které nemocnicím pomohou objednávat léky a zdravotnic­ké prostředky tak rychle, jak je pacienti potřebují.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia