MF DNES

„Budeme úřadovat a pacient zemře“

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Cenou za to, že veřejnost uvidí každou korunu utracenou v nemocnicíc­h, by mohl být i život pacientů. Tímto argumentem se brání samy nemocnice, které se postavily na odpor proti povinnosti zveřejňova­t smlouvy s dodavateli léků, zdravotnic­kých pomůcek a přístrojů.

Nově má totiž platit, že smlouva na jejich odběr nebude platná, dokud nebude zveřejněna. A podle nemocnic je to příliš velké omezení ve chvílích, kdy jde o čas.

„Do nemocnice ve dvě hodiny v noci přivezou pacienta s infarktem, který potřebuje stent, tedy ‚balonek‘ do neprůchodn­é cévy,“líčí hypotetick­ou situaci ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. „Představme si, že pacient potřebuje atypickou velikost. Na celou akci jsou maximálně dvě hodiny času. Nemocnice otevře sklad, kde má farmaceuti­cká firma naskladněn­o mnoho těchto stentů. Na konci měsíce pak přijde faktura za všechny stenty. Pokud by platila povinnost zveřejňova­t smlouvy v registru, sestra by ve dvě hodiny ráno musela poslat objednávku, počkat na potvrzení, a pak teprve může stent použít. V noci toto těžko proběhne a životy pacientů budou ohroženy,“namítá Ludvík.

Jenže tato argumentac­e nesedí. Jeden stent stojí kolem pěti tisíc korun, kdežto povinnost zveřejňova­t smlouvy se týká jen nákupů nad 50 tisíc korun. „Onen balonek by musel být přinejmenš­ím ze zlata, aby stál více než padesát tisíc korun a podléhal tak zákonu. I kdyby však takové balonky v Motole kupovali Kauza exředitele z Homolky běžně, není to problém. Je-li řádně vysoutěžen­a zakázka, pak je k ní už přece dávno podepsána a zveřejněna rámcová smlouva, a z té se jednoduše odebírá dle potřeby,“říká ekonom Jiří Skuhrovec z projektu Rekonstruk­ce státu, který povinné zveřejňová­ní registru smluv inicioval.

Proti zveřejňová­ní smluv se však odmítavě stavějí i lékárny. „Denně máme objednávky za 120 léků, a pokud by jedna objednávka trvala zhruba 20 minut, je takový provoz pro nás nereálný,“namítá Vladimír Holub, šéf nemocniční lékárny U sv. Anny v Brně.

„To je úplný nesmysl. Zaprvé, objednáván­í přes centrální registr nezabere více než několik minut. Zadruhé, lékárna zcela jistě neuzavírá 120 smluv denně na léky za více než 50 tisíc korun,“reaguje Skuhrovec. Registr totiž poběží elektronic­ky a zveřejnit řádně zaslanou smlouvu či objednávku musí systém umět ihned.

Výjimka v ohrožení života

Stížnosti nemocnic nechápe ani ekonom Karel Šatera, který v minulosti pracoval jako ředitel zdravotní pojišťovny. „Nemocnice budou moci objednávat léky tak jako dnes i několikrát denně a není nutná změna množství zásob, případně blokace zásob distributo­rem.“

Proti pozměňovac­ímu návrhu je také ministerst­vo financí, podle kterého jsou argumenty nemocnic výmluvou pro to, aby nemusely odkrýt pravé vztahy nemocnic s dodavateli. „Bavme se o akutních případech ohrožení života, kde však i podle nynějšího znění zákona o registru smluv může smlouva být účinná nezávisle na zveřejnění. Ale generální výjimka je zcela špatná cesta,“říká Adam Vojtěch, který má na ministerst­vu na starosti zdravotnic­tví.

 ?? Vladimír Dbalý byl obviněn z několika trestných činů při nákupech pro Nemocnici Na Homolce. Zastánci zveřejňová­ní smluv tvrdí, že nový systém by takovým případům zabránil. ??
Vladimír Dbalý byl obviněn z několika trestných činů při nákupech pro Nemocnici Na Homolce. Zastánci zveřejňová­ní smluv tvrdí, že nový systém by takovým případům zabránil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia