MF DNES

Referendum o odchodu z EU? Bylo to jen „opoziční okénko“

-

PRAHA Půl roku se poslanci Úsvitu snaží na schůzi Sněmovny protlačit svůj návrh na referendum o vystoupení z Evropské unie. Půl roku jej poslanci vládní koalice označují jako nereálný, hloupý, nesmyslný. V podstatě šlo o takový sněmovní folklor, který nikoho moc nevzrušova­l. A teď se najednou postaral o překvapení.

V úterý totiž mimo jiné i díky hlasům některých poslanců koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL prošlo zařazení tohoto bodu na schůzi. A strhla se mela. „Hned mi volalo několik lidí, jak jsem si mohl dovolit něco takového podpořit,“popisuje šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola, který byl mezi těmi, co pro zařazení zvedli ruku. „Vysvětlova­l jsem, že zařazení návrhu neznamená jeho podpoření. Že pro zařazení klidně ruku zvednu, ať v přímém přenosu řeknu, jaká je to blbost. Evropská unie není dokonalá, ale řešením není z ní vystoupit,“vysvětlova­l Mihola. A předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD přizvukuje, že na tomto postupu nebylo nic zvláštního.

„Dohodli jsme se na grémiu, že umožníme opoziční okénko, do kterého si každý z opozičních klubů navrhne svoji prioritu, a všichni to respektuje­me. Úsvit přišel s tímto návrhem, tak jsme to zařazení podpořili. Ale pokud by došlo k hlasování o samotném referendu, stoprocent­ně by padl návrh na zamítnutí a ten by prošel,“tvrdí Hamáček.

Poslanci se však nakonec k projednává­ní návrhu Úsvitu vůbec nedostali. V úterý na něj nezbyl čas a včera si pak poslanci odhlasoval­i jeho vyřazení z programu schůze. Kuriózní je, že vyřazení bodu navrhl právě Mihola. Ten byl totiž naštvaný, že ho v tom část koaličních poslanců nechala. A aby tak odvrátil pochybnos- ti, že jako jeden z mála členů koalice návrh Úsvitu podporuje, vystoupil rázně proti. Za to si vysloužil ostrou kritiku od šéfa poslanců Úsvitu Marka Černocha. „To, co dneska provedla KDU-ČSL a vládní strany, je vztyčený prostřední­ček lidem,“zlobil se.

„Jestliže je dnes důvěra v Evropskou unii na 37 procentech, ať lidi řeknou, jestli v ní chtějí být, nebo nechtějí. Když jsme vstupovali do Evropské unie, také bylo referendum. Tak proč se ho dneska strany bojí?“tvrdil Černoch. Jeho hnutí však zřejmě nakonec bude mít příležitos­t k reparátu. Černoch totiž slíbil, že bod navrhne znovu. „Předpoklád­ám, že na další schůzi nám to zase spadne,“tuší též Hamáček. A naznačuje, že tentokrát poslanci zřejmě bod už nevyřadí. „Než to pořád odkládat, nejjednodu­šší je to projednat a zamítnout,“soudí Hamáček.

— Ondřej Leinert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia