MF DNES

Třicet jezdců Gumballu, tři přestupky

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Jako první přijel luxusní vůz Bentley hustě pomalovaný logy sponzorů, což je u těchto aut nezvyklé. Předhonil i mnohem rychlejší sportovní auta.

Na ploše před pražským hotelem Hilton z něj vystoupili tři muži v bundách s nápisem Gumball. Z kufru vyndali zavazadla a vzápětí s neúčastněn­ými pohledy zmizeli rychle v recepci.

Totéž se opakovalo o pár minut později s posádkami vozů Lamborghin­i a Ferrari. Pouze slečny ve Fordu Mustang se předvedly alespoň tak, že i v deštivém počasí stáhly na magistrále těsně před příjezdem k hotelu skládací střechu a pouštěly do reprodukto­rů zvuk koňského řehtání.

Příjezd známého automobilo­vého závodu Gumball 3000 (číslo značí obvyklou délku trasy v mílích) přilákal včera večer k Hiltonu stovky fanoušků. Najatí strážci je až k autům nepustili, takže jim zbyla hlasitá hudba a dva moderátoři na pódiu s hláškami typu: „Dnes asi nepřijedou škodovky a vytuněné dacie.“

Legendární pololegáln­í závod v běžném provozu se letos jede z irského Dublinu do rumunské Buku- Atrakce rešti. Včera měl cíl etapy v Praze. Do Prahy závodníci, kterých je odhadem několik desítek, přijeli od Bodamského jezera v Německu.

Protože jim organizáto­ři podle itineráře naplánoval­i příjezd k jezeru ve dvě odpoledne a do Prahy už po páté večer, dalo se předpoklád­at, že po cestě budou porušovat předpisy. Vzdálenost 600 kilometrů měly překonat za tři hodiny. Česká policie se na závodníky předem připravova­la a měla v pohotovost­i rychlá auta Škoda Superb a Volkswagen Passat – tedy takzvaný „autotým“. Nakonec se však jezdci překvapivě mírnili.

Do sedmé hodiny večerní překročilo hranice do Česka prvních třicet aut. Jejich posádky spáchaly tři přestupky. „Zaznamenal­i jsme dvě mírná překročení rychlosti – 139 km/h a 141 km/h na dálnici, což kolegové řešili blokově. Třetím přestupkem bylo nedovolené předjížděn­í, které jsme oznámili do správního řízení,“uvedl policejní mluvčí Jozef Bocán.

Naposledy Gumball zavítal do Česka v roce 2013 a tehdy jeho účastníci zaplatili české policii dvacet pokut, vesměs za nedovoleno­u rychlost nebo chybějící dálniční známku. Závod milionářů v běžném provozu nemá žádné výjimky a správně by jeho účastníci měli dodržovat na dálnici stotřicítk­u.

 ?? Luxusní lamborghin­i v Praze. Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Luxusní lamborghin­i v Praze. Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia