MF DNES

Korunu bude poprvé možné vidět na mši

-

PRAHA Na slavnostní mši, která se bude konat v sobotu 14. května dopoledne ve svatovítsk­é katedrále, přenesou vojáci Hradní stráže přes nádvoří českou královskou korunu.

Právě 14. května uplyne 700 let od narození císaře Karla IV. Koruna bude vystavena na podušce po dobu mše jako symbol české státnosti, což se stane v éře samostatné republiky poprvé.

Rozhodla o tom včera Kancelář prezidenta republiky a informaci potvrdil MF DNES mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Na mši budou pozváni ústavní činitelé, stejně jako veřejnost až do naplnění kapacity chrámu,“uvedl Ovčáček.

Sedm klíčníků otevře korunní komoru už 12. května a mezi 15. a 29. květnem budou korunovačn­í klenoty vystaveny pro veřejnost ve Vladislavs­kém sále. Půjde o jednu z nejdelších výstav korunovačn­ích klenotů v posledních letech.

Na recepci dříve

Původně na Hradě uvažovali, že by korunovačn­í klenoty byly součástí výstavy „Žezlo a koruna“, která potrvá v Císařské konírně Pražského hradu celý půlrok až do září. Jenomže ta bude zpoplatněn­á a prezident rozhodl, že za možnost vidět korunu a další vzácné předměty by se platit nemělo.

Miloš Zeman zatím nechal vystavit korunovačn­í klenoty jednou, u příležitos­ti svého zvolení v květnu 2013. Výstavu provázela ne úplně důstojná epizoda. Zeman působil při otevírání klenotů společensk­y unaven, poté co přišel z recepce k příležitos­ti výročí osvobození na ruském velvyslane­ctví. Hrad pak vysvětlova­l, že měl „virózu“. Na recepci se Zeman chystá i letos, ale už 9. května.

— Jakub Pokorný

Klenot

 ?? Svatovácla­vskou korunu odnesou do chrámu vojáci z Hradní stráže. ??
Svatovácla­vskou korunu odnesou do chrámu vojáci z Hradní stráže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia