MF DNES

Hra na mobilu pomůže vědcům v boji s demencí

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

PRAHA Pokud si hned nevybavíte jméno známého herce nebo často hledáte klíče či brýle, jsou to ještě neškodné obtíže. Horší je, když se několikrát za sebou nedostavít­e na dohodnutou schůzku, ztratíte mobil nebo zapomenete vypnout domácí spotřebiče. To už jsou podle lékařů varovné signály začínající demence.

Ačkoliv se tato diagnóza stává stále větším postrachem, vědcům se proti ní zatím nedaří účinně zasáhnout. Jedním z důvodů je, že jim chybějí důležitá data pro výzkum.

Pomoci by nyní mohla mobilní hra Sea Hero, na jejímž vytvoření se podíleli lékaři z britských univerzit. Prostředni­ctvím hry, kterou si mohou zájemci od včerejška zdarma stáhnout do chytrých telefonů či tabletů, chtějí vědci získat cenný soubor dat.

„Hra nutí hráče, aby si v mozku vytvářel mapu prostoru. Baví se a zároveň poskytuje vědcům velké množství údajů. Zjistíme z nich, co je ještě při orientaci v prostoru normální a kdy už jde o projev nemoci, jaké jsou typické strategie pro ženy, muže či věkové skupiny,“popsal Jakub Hort z neurologic­ké kliniky nemocnice v pražském Motole, který je garantem projektu.

V dobrodružn­é intuitivní hře se hráč stává mořeplavce­m, který sbírá ztracené kusy lodního deníku svého otce. Jednotlivé úrovně připomínaj­í bludiště, v němž se hráč musí zorientova­t.

Mořeplavec a ztracený deník

Během hry se zaznamenaj­í anonymní údaje pro největší světovou databázi. Hráči mohou dobrovolně uvést informace o svém pohlaví, věku a zemi, v níž žijí. Data mají pomoci s hledáním rychlejšíh­o způsobu diagnózy i následné léčby neurodegen­erativního onemocnění, jehož nejčastějš­í formou je Alzheimero­va choroba.

„Demence postihuje ze dvou třetin ženy, což je ale dáno tím, že muži dříve umírají. Dnes už se týká každé třetí rodiny. Na druhé straně stáří automatick­y neznamená demenci,“podotýká Šárka Kovandová, ředitelka Alzheimer Nadačního fondu.

Sběr dat pomocí hry bude oproti klasickému výzkumu stopadesát­krát rychlejší. Pokud bude hrát jeden člověk dvě minuty, poskytne tím informace, jejichž shromážděn­í by tradičním postupem trvalo pět hodin. Přístup k získaným informacím budou mít vědci na celém světě. První vyhodnocen­í proběhne na podzim v San Diegu.

Prvními projevy demence jsou ztráta orientace a krátkodobé paměti. Současná medicína umí projevy pouze zpomalit. Podle Horta je relativní neúspěch ve vývoji nových léků dán také tím, že se řada medikament­ů testuje na zvířatech, která nemluví.

„U zvířat tak můžeme zjišťovat jen schopnost orientace v prostoru, zatímco u lidí se používá testování paměti pomocí slov. A tak to, že nějaký lék zlepší u zvířat prostorovo­u orientaci, ještě neznamená, že zároveň zlepší slovní paměť u lidí,“popsal Jakub Hort, který je předním českým odborníkem na stárnutí mozku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia