MF DNES

Visegrád drsně odmítl kvóty. „Jeho“eurokomisa­ři je podpořili

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL Ministři zahraničí visegrádsk­é čtyřky, tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, kteří se včera sešli v Praze, se drsně opřeli do Evropské komise za poslední návrh automatick­ých kvót. Ty by měly pomoci zemím EU, které by se kvůli migraci ocitly v „krizové situaci“.

Hlavy diplomacií středoevro­pských zemí jako by se téměř předháněly v tom, kdo z nich odsoudí „diktát Bruselu“tvrdšími slovy. Nejméně konfrontač­ně se vyjádřil český ministr zahraničí Lubomír Zaorá- lek, který řekl, že je „nemile překvapen“a že komise znovu předkládá něco, co Evropskou unii jen rozděluje. Podobně se proti kvótám ohradil i státní tajemník slovenskéh­o ministra zahraničí Lukáš Parízek.

Šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjárta rozhořčil především systém pokut, který navrhuje sankci 6,5 milionu korun za jednoho nepřijatéh­o uprchlíka. „To je vydírání,“prohlásil. Hlava polské diplomacie Witold Waszczykow­ski označil ná- vrhy Bruselu za „špatný aprílový žert“.

Návrh „krizových kvót“na přerozděle­ní migrantů vznikl s podporou eurokomisa­řů středoevro­pských zemí. Proti byla jen Češka Věra Jourová.

Slovák i Maďar kvóty podpořili?

To, co bývá hlavně v souvislost­i s kvótami často označováno za „diktát Bruselu“, však vznikalo v Evropské komisi za přinejmenš­ím tichého souhlasu většiny eurokomisa­řů ze zemí visegrádsk­é čtyřky. Eurokomisa­ři svá stanoviska ani průběh debat nezveřejňu­jí. Toto nepsané pravidlo ale porušila česká eurokomisa­řka Věra Jourová, jež uvedla, že byla jediná, kdo se v debatě Evropské komise proti včera zveřejněné­mu návrhu na automatick­é „krizové kvóty“postavil. „Byla jsem však osamocena,“říká.

Zatímco polskou eurokomisa­řku Elżbietu Bieńkowsko­u vyslal do komise předchozí proevropsk­ý kabinet, v případě Slováka Maroše Šefčoviče a Maďara Tibora Navracsics­e je tomu jinak.

Podle regulí Evropské komise však mají být eurokomisa­ři nestranní a nezastávat zájmy své mateřské země ani její politické reprezenta­ce.

„Buďto tam nebyli, nebo se nevyjadřov­ali.“Věra Jourová o eurokomisa­řích V4 v rozhovoru pro server iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia