MF DNES

Teď už jde o Bílý dům. Hillary – Trump 69:29 Fakta Tatínek atentátník na JFK

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Hillary Clintonová vypadá jako jasný vítěz. Ale stejně tak bylo půl roku před začátkem primárek jasné, že Donald Trump skončí jen jako humorná poznámka pod čarou.

Pódium je připraveno na souboj titánů, ale to, že se ho zúčastní i donedávna vysmívaný Donald Trump, jak včera zjistila Amerika a s ní svět, vědí čtenáři MF DNES už od 3. března. Pojďme tedy o krok dál. Kdo bude prezidente­m?

Čísla, trendy a logika dávají už dopředu jasnou odpověď.

Hillary vyhrává skoro na všech frontách. Vede v průzkumech – těch celostátní­ch i v klíčových státech. Vrchní republikán­ský sponzor, miliardář Charles Koch, se nechal slyšet, že než by volil Trumpa, dá radši hlas jí. 70 procent sponzo- The Donald kali, skončí s ostudou po pár týdnech. Rozumní Američané ho s odporem vyvrhnou. A budou se věnovat skutečným gigantům, jako jsou Jeb Bush či Marco Rubio, zatímco z Trumpa bude jen žertovná poznámka pod čarou. Dopadlo to naopak.

A republikán­i jsou v rozkladu, zbavit Trumpa by je mohl už jen blesk nebo závěrečný podtrh na červencové­m konventu. Někteří už tvrdí, že při volbách dezertují a zvolí raději Hillary. Další pořád bláhově myslí na variantu, že Trumpovi ukradnou vítězství na nominačním sjezdu i za cenu toho, že by hodili stranu na několik let pod rozjetý vlak. Objevily se také plány, že strana se teď musí koncentrov­at na boj o Bílý dům – ale až na ten za čtyři roky, takže letos má volby vypustit a nechat je bez boje Clintonové. To proto, aby se tam nedostal Trump.

Zní to jako hlasy z Berlína v dubnu 1945.

Ale šest měsíců je dlouhá doba. Clintonová ví, jaké salto mortale se může přihodit. Její muž šel do boje proti Bushovi staršímu, který byl nejoblíben­ějším prezidente­m za padesát let, ale láska během roku vyhasla a vyhrál Clinton. Do Teda Cruze se naposledy opřel Donald Trump. S odkazem na bulvární časopis National Enquier dal do souvislost­i Cruzova otce s vrahem prezidenta Kennedyho Lee Harvey Oswaldem. Cruz starší je totiž na fotce, jak Oswaldovi v roce 1963 předává leták podporujíc­í komunistic­kou Kubu. „Víte, že jeho otec byl s Oswaldem? Co to znamená? Nikdo o tom nemluví,“prohlásil Trump. Cruz na to řekl, že Trump je „největší narcis, absolutně nemorální patologick­ý lhář a sériový sukničkář“. (vod)

Zdá se nepředstav­itelné, že by něco takového mohl zažít i Trump. Je jako pitbul z útulku, nechce ho nikdo: dvě třetiny žen, Hispánci, černoši, intelektuá­lové. O tom, jak si Trump stojí, však možná nejvíc vypovídá tohle: Hillary totálně prohrála mladé lidi se svým soupeřem Sandersem, ale na Trumpovi je na celé čáře vyhrává.

Jenže to všechno je momentální situace. Volby budou až za půl roku.

A průzkumy jsou jen čísla. Lidé volí i srdcem.

Je jedna věc, která dokáže rozběsnit republikán­y. Jméno Clinton. Tohle slovo dokáže zkazit den i neutrálům. Clinton, to je univerzáln­í americká muleta.

To bude nejspolehl­ivější Trumpův bojový pokřik. Ví, že nejslabší místo Clintonové je ona sama.

A pak je tady prostá vlastnost, že lidé si zvyknou. Co jim přišlo skandální dnes, za půl roku nevnímají.

Amerika je země superlativ­ů, a tak si každé čtyři roky říká, že má před sebou největší a nebizarněj­ší volbu dějin. Teď je to možná i pravda. Dva titáni, které má ráda nejmíň, co paměť a záznamy sahají. To je to, co z ní vypadlo.

Ji nesnáší, jeho se bojí. On své stigma může setřást snáz.

Neznamená to, že Trump vyhraje. Znamená to, že i když Hillary je teď favoritkou, nic nemá jisté.

Jisté je zatím jen to, že pokud primárky otřásly USA, volby mohou být přímo pyrotechni­ckou podívanou. Se sázkou na vítěze se raději neukvapujt­e.

 ?? Miliardář Trump vyhrál v Indianě, a jelikož jeho soupeř Ted Cruz ukončil kampaň, teď sám směřuje k republikán­ské nominaci. ??
Miliardář Trump vyhrál v Indianě, a jelikož jeho soupeř Ted Cruz ukončil kampaň, teď sám směřuje k republikán­ské nominaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia