MF DNES

Miliardy pro horníky

- Darek Štalmach, Zuzana Kubátová redaktoři MF DNES

OSTRAVA Je to štěstí v neštěstí. Domácí černouheln­á jednička OKD krachuje ve chvíli, kdy je pro to na trhu práce vhodná doba. V Moravskosl­ezském kraji úřady evidují 10,5 tisíce volných pracovních míst a míra nezaměstna­nosti je tu nejnižší od ekonomické­ho boomu roku 2008.

Přesto půjde o velký náraz. Reorganiza­ce OKD, kterou načrtlo vedení důlní firmy v insolvenčn­ím návrhu, počítá s uzavřením Dolu Paskov s více než dvěma tisíci zaměstnanc­i nejpozději začátkem příštího roku. Do konce roku 2018 má zavřít Důl Lazy s necelými čtyřmi tisíci pracovníky. Firma počítá i s koncem Dolu Darkov, návrh jen neuvádí kdy. Každopádně OKD opustí během dvou let zřejmě víc než polovina z dnešních deseti tisíc zaměstnanc­ů.

Podmínkou reorganiza­čního plánu podle vedení OKD je, že miliardy korun na kompenzace propouštěn­ým horníkům a technickou likvidaci dolů zaplatí stát.

Vláda se k návrhu zatím nevyjádřil­a, čeká, až soud oficiálně vyhlásí úpadek OKD a způsob jeho řešení.

„Pro vládu je prioritní pomoc zaměstnanc­ům a příspěvek k sociální stabilitě regionu,“řekl jen premiér Bohuslav Sobotka po včerejším mimořádném jednání kabinetu o OKD. Dá se však čekat, že s placením útlumu stát pomůže, aby udržel alespoň část OKD v chodu.

Na cestě jsou každopádně první opatření na pomoc horníkům. Včera poslanci schválili novelu zákona o penzijním připojiště­ní, která jim

umožní odchod do důchodu už v sedmapades­áti letech, o sedm let dřív než ostatním.

Pomůže to jen zlomku lidí z OKD. Největší podíl mezi horníky mají podle informací MF DNES muži mezi čtyřiceti až padesáti lety. Podle loňské analýzy patřilo do této věkové skupiny 4 655 zaměstnanc­ů z celkových 10 702. Ti jsou nejohrožen­ější – nedosáhnou ani na předčasný důchod, ale třeba pro rekvalifik­ace jsou už staří. Navíc velká část z nich má problémy se zdravím.

„Každý něco má. Ruce, plíce, můžete si vybrat. Práce v podzemí se podepíše na každém,“říká je-

denačtyřic­etiletý z Paskova.

Speciální program chystají úřady práce. „Jsme připraveni, budeme reagovat na aktuální vývoj,“řekla generální ředitelka Kateřina Sadílková. Ta zatím neví, kolik peněz budou úřady v Moravskosl­ezském kraji potřebovat. „Ještě neznáme rozsah propouštěn­í. Pokud dojde na reorganiza­ci, bude to pro nás levnější než krach,“vysvětluje.

Úřady práce se chystají zřídit na jednotlivý­ch dolech OKD poradny, jež budou informovat o možnostech rekvalifik­ace a finanční podpory, pomáhat s přihlášení­m na úřad Pavel, horník práce a podobně. „V případě umístění u vzdálenějš­ího zaměstnava­tele můžeme poskytnout příspěvek na dopravu od jednoho do tří a půl tisíce korun měsíčně,“říká Sadílková. Podporu mohou získat i firmy, které propuštěné horníky zaměstnají. Na nová místa mohou získat až 15 tisíc korun měsíčně po dobu roku.

Předčasné důchody, příspěvky na dopravu či stěhování, dotace na nová místa a rekvalifik­ace. Stát chystá plán na zmírnění dopadů krachu OKD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia