MF DNES

Amádeus Real: shoda náhod, či byznysplán?

-

PLZEŇ, OSTRAVA Snaha developers­ké společnost­i Amádeus Real vytáhnout z plzeňské městské kasy přes 1,8 miliardy korun selhala. Firma známá spornými obchody s veřejným sektorem včera prohrála soud s městem Plzeň. Přesto chce vysoudit 1,6 miliardy korun pro změnu v Ostravě.

Majiteli developers­ké firmy Václavu Klánovi se však v poslední době nedaří. Před pár měsíci selhal jeho pokus prodat státu předražené domy za 351 milionů korun, stíhá jej policie. A hospodařen­í skupiny, která vlastní obchodní a bytové domy v Praze, Brně, Liberci, Hradci Králové či Ústí nad Labem, skončilo loni ztrátou 11 milionů korun.

Město Plzeň Amádeus žaloval o odškodné 1,835 miliardy korun za to, že mu nedovolilo postavit v centru obří obchodní areál. Výstavbu odmítli Plzeňané v referendu, developer nedokázal splnit podmínky stanovené radnicí.

Firma včera u soudu marně argumentov­ala, že regulace byla účelová a protiprávn­í.

„Amádeus postavil město před hotový projekt, ale nesplnil podmínky z nájemní smlouvy. Podcenil urbanistic­ké nároky i jednání s veřejností. Snaží se zastřít chyby a svalit odpovědnos­t na někoho jiného,“shrnul pohled radnice advokát Daniel Hájek. Soud mu dal za pravdu, Amádeus nevysoudil ani korunu.

V Ostravě vede firma velmi podobný spor. Vymáhá po městě 1,6 miliardy korun jako náhradu za zmařenou investici do obchodního domu Ost- ravica-Textilia. V roce 2009 koupil Amádeus pozemky v centru Ostravy a sliboval rekonstruk­ci honosné prvorepubl­ikové budovy, jež v té době už pár let chátrala.

Při prvním zfušovaném pokusu o přestavbu, který načerno zkoušela

jiná firma, se tu totiž zřítily stropy. Dům pod provizorní­mi vzpěrami léta hyzdí město.

Amádeus tu však stavět nikdy nezačal – údajně kvůli překážkám ze strany obvodní radnice, a proto chce odškodné.

Ostravský primátor Tomáš Macura označuje jeho nároky za absurdní. Město je od začátku odmítá a naopak po Amádeu vymáhá doplatky a pokuty za desítky milionů.

Na podobnost obou případů upozornil včera i plzeňský soudce Lukáš Ludvík při zdůvodnění zamítavého rozsudku. V Amádeu to vidí jinak: „Podstata sporu v Ostravě je úplně jiná,“říká mluvčí Karel Samec.

Amádeus Real figuruje i v případu podezřeléh­o odkupu nemovitost­í státní společnost­í ČPP Transgas. Jak loni informoval­y Hospodářsk­é noviny, policie kvůli tomu stíhá jedenáct lidí – včetně majitele Amádea Klána.

Oč přesně šlo? Jinak nečinný státní podnik ČPP Transgas dva roky skupoval od Amadea domy v Ústí nad Labem a Liberci, koupil jich za 351 milionů. Podle policie byl nákup předražený, navíc pro státní firmu nedával smysl.

Policie kvůli tomu obvinila Klána, bývalého šéfa ČPP Transgas, soudní znalce a realitní makléře.

Ministerst­vo průmyslu a obchodu, pod něž ČPP Transgas patří, nařídilo anulaci celého obchodu, což se nakonec povedlo. „Po zásahu ministra Mládka byla celá transakce zrušena a 351 milionů korun bylo převedeno zpět na účet ČPP Transgas,“řekl MF DNES mluvčí František Kotrba.

Kauza se odrazí i v legislativ­ě. „Ministerst­vo využilo zkušenost z tohoto případu při zpracování novely zákona o státním podniku, který teď projednává Poslanecká sněmovna,“dodal mluvčí. Klán se k případu včera nechtěl vyjadřovat. (pek, les, kuz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia