MF DNES

O české vrtulníky se utkají čtyři firmy

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Česká armáda rozjíždí velké utrácení za novou techniku. Jednou z největších položek za minimálně devět miliard tvoří 12 nových vrtulníků. Ačkoliv jde o třetí největší zakázku v historii armády, zatím se připravuje bez větší pozornosti.

Velké otevřené soutěže se však nedočkáme – ministerst­vo obrany počítá s tím, že zakázku zadá ve spolupráci s vládou jiného státu. Podobný systém naposledy Česko využilo v případě pořízení gripenů.

Ministerst­vo už začalo s přípravami celého projektu na pořízení víceúčelov­ých vrtulníků. Do konce listopadu chce mít jasno, jaké vlastnosti mají nové vrtulníky mít a jakým způsobem se bude soutěžit.

„V červenci se předpoklád­á schválení programu rozvoje vzdušných sil, v září by mělo ministerst­vo financí vydat souhlas s financován­ím akce a v listopadu bude informován­a vláda,“přiblížil časový harmonogra­m Jiří Caletka z tiskového od- boru ministerst­va obrany. Poté se chce ministerst­vo obrátit na vlády jednotlivý­ch států, na jejichž území se vrtulníky vyrábějí.

V praxi tak půjde hlavně o USA, kde sídlí dva výrobci Bell a Sikorski. Na větší komplikace úředníci narazí v případě vrtulníků od Airbusu, který vyrábí na území více států.

Jasno o vítězi soutěže chce mít ministerst­vo v polovině příštího roku. Tím, že půjde o vládní dohody, bude dodávku garantovat vláda jiného státu.

Podle Caletky mají vrtulníky sloužit k zajištění obranyscho­pnosti státu a ke splnění závazků a úkolů vyplývajíc­ích z členství v Severoatla­ntické alianci a dalších mezinárodn­ích organizací­ch.

„Moderní víceúčelov­é vrtulníky jsou schopné naplnit široké spektrum misí a úkolů, a to při podpoře všech druhů operací ve dne i v noci, včetně ztížených povětrnost­ních podmínek. Jde zejména o úkoly z oblastí podpory pozemních sil, vzdušného průzkumu, podpory velení a řízení, podpory speciálníc­h operací a posílení protivzduš­né obrany,“vypočítává Caletka. Stát si zatím na vrtulníky v prvním materiálu vyčlenil 8,6 miliardy korun, konečná částka se však může pohybovat výrazně výš.

Vzdušné síly tuzemské armády mají aktuálně 29 bitevních vrtulníků Mi-24/35. Od roku 2011 se plánuje jejich vyřazení a nahrazení stroji kompatibil­ními s technikou NATO.

Klíčové pro výběr bude nastavení podmínek, jaké vrtulníky vlastně armáda chce – některé stroje to může rovnou vyřadit ze hry. Bílá kniha ministerst­va obrany z roku 2011 mluví o tom, že by se vrtulníky měly dát využít nejen k vojenským účelům, ale i pro integrovan­ý záchranný systém. To by zvýhodňova­lo evropské výrobce, kteří nabízejí vojenské verze svých civilních vrtulníků, naopak americký Sikorski Black Hawk je čistě vojenský stroj. Svoji roli mohou hrát i náklady na údržbu a náhradní díly.

Transakci ještě může ovlivnit současný spor o provoz Letecké záchranné služby. Ministr financí Andrej Babiš chce, aby provoz přešel pod stát a zajišťoval­a ho armáda s policií. Podle ministra obrany Martina Stropnické­ho však armáda nemá dost vrtulníků a personálu.

Podobný výběr za sebou má slovenská armáda. Ta se nakonec rozhodla pro americké Black Hawky od firmy Sikorski.

Stát bude vybírat mezi evropskými a americkými výrobci, Slováci zvolili americké stroje.

UH-1Y Venom – Bell

 ?? Firma je součástí EADS, k níž patří i výrobce letadel Airbus. Někdejší Eurocopter Group je největší výrobce vrtulníků na světě. Může dodat lehčí typ H145M nebo těžší AS565 Panther. ??
Firma je součástí EADS, k níž patří i výrobce letadel Airbus. Někdejší Eurocopter Group je největší výrobce vrtulníků na světě. Může dodat lehčí typ H145M nebo těžší AS565 Panther.
 ?? Americký výrobce už české armádě některé stroj dodal, snaží se rozšířit své působení v Česku i o další aktivity, má tu servisní centrum, dokončuje zde lakovnu. ??
Americký výrobce už české armádě některé stroj dodal, snaží se rozšířit své působení v Česku i o další aktivity, má tu servisní centrum, dokončuje zde lakovnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia