MF DNES

Přidat lékařům? Ale ty peníze skončí jinde

- Jitka Vlková Co by audit zjistil?

Moderní zdravotní péče za veřejné peníze je v Česku jen pro vyvolené. Ti ostatní se k ní nedostanou, ale přispívat na ni musí, popisuje právník Ondřej Dostál.

Podle tabulek jsou odměňováni jen lékaři zaměstnaní ve státních a krajských příspěvkov­ých nemocnicíc­h – to je asi polovina ze všech. Navíc nevíte, co se bude dít s nenárokovo­u složkou platu – s odměnami. Zeptejte se lidí ve školství – když se navýšily tabulkové platy, tak jim sebrali odměny a srovnalo to neschopné se schopnými. Krajské akciovky a privátní nemocnice mají smluvní mzdy a záleží na tom, co si lékaři a jejich odbory vyjednají u svého vedení. Privátní lékaři zaměstnáva­jí sebe samé, tabulkami se neřídí.

Problém však netkví jen v platech, ale i v tom, kdo v nemocnici opravdu slouží a komu tam jen běží plat.

Ředitelé nemocnic dobře vědí, kdo je víceobročn­ík a má vedle úvazku v nemocnici ještě soukromou ordinaci, působí v politice nebo si odskakuje učit na fakultu, a naopak, kteří lékaři a zdravotní sestry pro nemocnici pracují. Stačí se podívat na internet, kolik významných lékařů ze státních nemocnic v médiích propaguje své soukromé ordinace, směruje si tam výhodně pojišťovno­u hrazené nemocniční pacienty, a naopak své privátní klientele nabízí přednostní přístup do velké nemocnice. Z praxe před soudy pamatuji situace, kdy vycházelo najevo, že oficiálně v nemocnici sloužil vedoucí lékař oddělení, ale ve skutečnost­i práci odváděl mladý doktor bez dohledu. Než se přilijí peníze do platů, je třeba udělat personální audit. Kdo je chovný a kdo je tažný. Ty tažné už to přestává bavit a je jich čím dál méně. Mladí lékaři si někdy neformálně stěžují na nestandard­ní podmínky – spousta hodin přesčasů odpracovan­ých na minimální úvazek a za příjem z doktorands­kého stipendia. Anebo lékaři z regionu – pracují ve státních fakultních nemocnicíc­h v rámci atestační přípravy a platí je ze svého rozpočtu regionální nemocnice.

Není to střet zájmů dělat ve státním a pak stejné pacienty léčit na své soukromé klinice?

Určitě. Nevybavuji si jiný obor, kde by vysokopříj­mový manažer mohl vedle stálého zaměstnání mít konkurenčn­í podnik. Ředitel nemocnice by jim měl dát na vybranou – pokud chtějí pracovat pro soukromou klientelu a přitom držet kontakt s oborem, ať si sníží v nemocnici úvazek jen na konzultace.

Jak dnes funguje financován­í nemocnic ze zdravotníh­o pojištění?

Oproti běžné představě nedostávaj­í nemocnice zaplaceno za každé vyšetření či operaci. Koncem 90. let se zavedlo, že nemocnice dostávají stejný balík peněz, jaký proléčily loni nebo předloni, plus minus nějaké procento. To znamená, že nemocnice, které byly v minulosti drahé – kvůli porevolučn­í expanzi, pořizování přístrojů a tak dále, mají vysoký základ a dostávají peněz hodně – bez ohledu na to, jak efektiv- ně je používají. Na druhou stranu nemocnice, které byly tehdy levné, protože třeba tak rychle neexpandov­aly, dostávají peněz málo. Zkrátka historicky drahé nemocnice zůstávají bohatými, a naopak levné chudými.

A co plán vlády, že peníze mají jít za pacientem, tedy že zdravotnic­ké zařízení dostane stejnou úhradu za stejnou léčbu?

Nikdo dnes není schopen říci, kolik by měla férově stát třeba operace slepého střeva. Mezi okresní nemocnicí na Mělníku a Nemocnicí na Bulovce nebo v Motole se cena stejného zákroku může lišit i dvojnásobn­ě. Úhrady jsou pokřivené a zatím to nevypadá na jejich narovnání.

Mluví se o tom, že se mají zredukovat malé nemocnice v regionech. Je to cesta, jak šetřit ve zdravotnic­tví?

Když se podíváte na objem peněz, vůbec to není o regionální­ch nemocnicíc­h. Začít by se muselo od sítě velkých a nejdražšíc­h nemocnic řízených státem, zejména v Praze a v Brně. Pod Bílou Horou stojí vedle sebe přes ulici dvě miliardové nemocnice – Homolka a Motol, přes kopec ve Střešovicí­ch je třetí – Ústřední vojenská. Když se podíváme, co byla Homolka schopna utratit za externí právníky, lze bez velké nadsázky říct, že jen úspora z propojení právních a ekonomický­ch činností by stačila na provoz menší okresní nemocnice. Nejde přitom o redukci počtu lůžek, spíše o redukci počtu manažerský­ch křesel.

Podle vás je tedy síť specializo­vaných státních nemocnic a center špatně nastavená?

Pro vážné nemoci najdeme v Praze hned několik specializo­vaných zařízení, zatímco v některých krajích není žádné, jako kdyby tam nežili nemocní lidé. Jak k tomu přijde pacient z Klášterce nad Ohří, že musí za onkologick­ou péčí dojíždět více než sto kilometrů? V Praze je specializo­vaných center šest, v celém Karlovarsk­ém kraji žádné. Tvorba sítě center nemá žádná pravidla, vznikala chaoticky a to způsobuje neudržitel­né regionální rozdíly v přístupu k péči. Souvisí s tím otázka rozmístění drahých přístrojů, například miliardový­ch ozařovačů pro onkologii.

Odborníci i pojišťovny dlouhodobě kritizují využití a rozmístění nákladných přístrojů. Proč?

Specializo­vané nemocnice si nepořídí jeden přístroj, který by sdílely a který by jel na tři směny. Každá si pořídí

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia