MF DNES

Morální válka Kapitána Ameriky

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dvě lžíce komiksu, jedna lžíce Jamese Bonda, jedna lžíce psychodram­atu; smíchat a dusit dvě a půl hodiny, až se všechna šťáva odpaří. Recept na trikový film Captain America: Občanská válka však obsahuje na rozdíl od minulých dílů i příjemnou špetku důvtipu, s nímž mezi superhrdin­y vrazí klín.

Downey v koutě

Při další ze záchrannýc­h misí za sebou nechají Avengers znovu takovou spoušť, že vlády žádají, aby nadále pracovali pod dohledem OSN. Cynický ironik Iron Man čili Robert Downey Jr. je pro, ušlechtilý Kapitán Amerika neboli Chris Evans pro- Iron Man ti. A protože oba mají své stoupence, rozštěpí se tým na tábor kompromisu a tábor tradice – k radosti zlosyna v pozadí, jenž se vzdor zákonům dramatu zjeví na scéně až po půlhodině. Škoda jen, že válka postojů zatěžká podívanou morálními dilematy, výčitkami svědomí, úvahami či schůzemi a že herecky nejsilnějš­ího Downeyho tlačí posun jeho postavy do kouta, ne-li přímo na psychoanal­ytikovo kanape.

Mimo dobro a zlo

Bondovskou linii v Občanské válce, tedy spíše bojůvce paličatých ješitů ze školního hřiště, zastupuje akční cestopis od Sibiře přes Lagos a Vídeň po Bukurešť. Pořádně využité jsou však až kulisy Berlína, kde Černý panter šplhá po fasádách, motocykl se zabavuje za jízdy a na střeše se vede přetahovan­á o vrtulník. Hlavní zábava přijde v půli filmu s verbováním nováčků, kam vnese úsměvnou nadsázku příští Spiderman, jasný magnet na teenagery, který své kousky kryje výmluvou „to je jen fake z YouTube“. Naštěstí i Amerikův polibek kolegové mírně shodí; jinak se Občanská válka bere „komiksově“čili vážně.

Řemeslnou zručnost si režiséři Anthony Russo a Joe Russo pohlídali, ale snaha o jistou rafinovano­st v podobě ideového rozkolu hrdinů – byť je předem jasné, že se Avengers navzájem nevyvraždí – nese s sebou jeden otazník. Porušuje totiž pravidla pohádky tím, že relativizu­je kategorie dobra a zla.

Devět miliard dolarů. To jsou celosvětov­é tržby dvanácti filmů komiksové značky Marvel a současně důvod, proč se točí stále další. Nejnověji dnes do kin vstupuje Captain America: Občanská válka.

Čím větší, tím menší

Svou pravdu mají jedni i druzí, všichni konají s nejlepšími úmysly, každý včetně ústředního padoucha se topí v dávných traumatech spojených často se smrtí rodičů, jako by značka Marvel chytila nákazu od Batmana z konkurenčn­í dílny DC Comics. Navíc napříč charaktery vede jediná motivace: touha po pomstě, odvetě, spravedlno­sti. Působí to dojmem, že si spotřební žánr chce vylepšit jméno planou filozofií typu „i zlí bývali hodní, než jim ublížili jiní zlí či bezděčně jiní hodní“.

V jedné americké recenzi snímku stálo, že „čím větší jsou komiksové filmy, tím menší se cítí“. To je přesný postřeh: jakmile si komiks začne léčit komplex méněcennos­ti, zrazuje svou vlastní podstatu.

Captain America: Občanská válka USA, 2016, režie Anthony Russo, Joe Russo, hrají Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johanssono­vá, Sebastian Stan, 148 minut

 ??  ??
 ?? Roberta Downeyho Jr. tlačí posun jeho cynické postavy do kouta. Foto: Falcon ??
Roberta Downeyho Jr. tlačí posun jeho cynické postavy do kouta. Foto: Falcon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia