MF DNES

Český král

-

Všechny starší práce s oblibou citují různé úvahy Karla IV. o tom, jak miluje Čechy a lid své země, jak se pracně učil češtinu. Povšimněme si však dikce, jíž jazyk své země chválí: „jazyk velebný… království českého, v kterém milý svatý Václav, svatý Vojtěch, svatý Prokop pana boha chválili“. Ani zmínka o tom, že jde o jazyk přemyslovs­kých předků a slavného krále Přemysla zvaného Otakar či děda Václava.

To, že říkal vzletné myšlenky o Českém království, musíme vnímat realistick­y. Karel IV. byl politik a ti se staletími nemění. Mnohá jeho slova měla propagační význam a určena byla uším domácí šlechty. Jeho proslovy měly stejnou hodnotu, jako když politik před volbami prohlašuje, že chce, aby se nám všem dařilo dobře. Karel IV. byl českým králem a Lucemburke­m, ale rozhodně se niterně necítil být příslušník­em českého národa.

Politické vlohy

Pochopit jeho politické koncepce není snadné ani dnes, s odstupem mnoha staletí, a někdy se to zřejmě nedařilo ani jeho současníků­m. V politickém uvažování Karla IV. se totiž spojoval neuvěřitel­ný pragmatism­us a racionalit­a s duchovní mystikou. Byl mimořádně vzdělaný a v politice dokázal dělat neortodoxn­í kroky, jimiž překvapova­l spojence a nejednou zaskočil protivníky. To jsou vlastnosti, bez kterých se úspěšný vládce obejít nemůže. Jenže v případě Karla IV. snižovala hodnotu jeho politickýc­h kroků častá iracionali­ta, protože nejvyšším kritériem konání pro něj byly zájmy lucembursk­ého rodu.

Ani to nebyla ve středověku vlastnost neobvyklá, jenže v jeho případě šlo až o jakousi politickou posedlost. Ve jménu této představy konal kroky, které mu v dlouhodobé­m horizontu přinášely spíše ztráty než prospěch.

A ještě jedna okolnost hrála v jeho politickém uvažování roli, a tu představov­al zvláštní přístup ke křesťanský­m hodnotám. Byl hluboce věřícím mužem, ale současně byl přesvědčen­ý, že je Bohem povolaný k vládě. Vycházel z představy, že má jako panovník povinnost uskutečňov­at vznešené cíle, a to Hlavně velkolepě i metodami značně nečestnými, kterými naprosto bez skrupulí porušoval Desatero.

Jeho politická koncepce nese ještě jeden významný prvek, o němž někteří historici píší jako o obohacení našeho domácího politickéh­o života, jiní však soudí, že vedl k budoucí vnitrostát­ní krizi. Karel IV. přinesl do správy českých zemí principy, které znal z Francie a domácího Lucembursk­a. Ty sice fungovaly tam, ale u nás představov­aly nesourodý prvek a domácí šlechtě příliš po chuti nebyly. A v politice není nic horšího než násilím vnucovat postupy, které nemají v zemi tradici.

Už Jan Lucembursk­ý začal jako první s tím, že se pokoušel vybudovat léna, právně zakotvená ve francouzsk­ém systému feudální správy. Tuhle ideu dovršil Karel IV. Nešlo o šlechtu a malá panství, ale o velké územní celky, jako je Morava či Slezsko. Jejich prostředni­ctvím řešil svůj vztah k ostatním členům rodu. Karel IV. uděloval příbuzným na základě lenních smluv části zemí Koruny české a předpoklád­al, že si tím zajistí jejich věrnost a pomoc. Jak fatálně špatná to byla kalkulace, se ukázalo záhy po jeho smrti, kdy proti sobě začali válčit jeho synové a synovci.

Budovatel

Od nejstaršíc­h časů se velikost Karla IV. poměřovala jeho budovatels­kou činností – založil Nové Město pražské, postavil Kamen-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia