MF DNES

Profil Vlastimil Vondruška

-

Narodil se v roce 1955. Studoval na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy. Je autorem naučných knih o životě ve středověku. Vydal přes 50 románů. Třeba ságy z českých dějin – Mezi tiárou a orlicí či Husitská epopej (4. díl vychází příští týden). Více na www.vlastimilv­ondruska.cz.

ný most (dnes Karlův), Karlštejn, založil nová města, hrady a kláštery. Pokud však sečteme počet jím založených nových hradů a královskýc­h měst, pak je to jen zlomek toho, co postavili ve 13. století poslední Přemyslovc­i. Pokud někdo ve středověku změnil stavební obraz naší země a krajinu zaplnil kamennými stavbami, byli to oni, ne Karel IV. Ten jen velkolepé dílo dokončil.

Karel si však potrpěl na to, aby vše, co začal stavět, bylo velkolepé. Nové Město pražské koncipoval tak velkoryse, že se jeho plochu podařilo zastavět až v 19. století. Chrám Panny Marie Sněžné měl být gigantický, dnes dochovaná stavba je jen presbytáře­m, vlastní loď se měla táhnout stovky metrů směrem k Vltavě. Hrad Karlštejn symbolizov­al jeho císařskou moc, protože nebyl postaven pro ochranu českých korunovačn­ích klenotů, ale říšských.

Pozornosti těch, kteří obdivují stavby Karla IV., doporučuji nepatrnou poznámku, která se objevuje ve starších historický­ch studiích (za socialismu se pak už vynechával­a): „Popularita, kterou si brzy získal, nebyla zkalena ani značnými oběťmi finančními, které v zájmu státu od svých poddaných dosti často vyžadoval.“

K tomu je zbytečné cokoli dodávat. Připomeňme však, že právě za vlády Karla IV. se razily mince, jež měly stále menší a menší obsah stříbra (státem řízená inflace). V té době totiž klesaly výnosy těžby v kutnohorsk­ých dolech.

Po velké morové epidemii, která v polovině 14. století zdevastova­la západní Evropu, ale české země o něco méně, se do Čech začali stěhovat cizinci, především z německých krajin. Do měst řemeslníci, do vesnic v pohraničí i sedláci. Šlo o ekonomicko­u migraci, kterou Karel IV. podporoval, protože byla fiskálně prospěšná, ale v další generaci přinesla národnostn­í problémy, které byly jedním z podnětů husitské revoluce.

Pozlátko každé vlády musí vždycky zaplatit prostý lid, a proto bychom neměli dobu Karla IV. hodnotit jen tím, co dělal on osobně a co o něm píší kroniky, ale také nezpochybn­itelným faktem, že se životní úroveň jeho lidu postupně zhoršovala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia