MF DNES

Do Šlechtovky už napřesrok

- Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Šlechtova restaurace, více než tři sta let starý letohrádek, chátrá uprostřed parku Stromovka již od konce druhé světové války. To by se teď mělo konečně změnit.

Magistrát schválil finální rozpočet její rekonstruk­ce. Do čtrnácti dnů zveřejní podmínky výběrového řízení a následně vybere firmu, která kulturní památku opraví. „Předpoklád­áme, že do konce roku 2018 otevře Šlechtovka své dveře veřejnosti,“řekl radní Jan Wolf. Oprava přijde město na 170 milionů korun.

Po více než sedmdesáti letech by se tak Šlechtovka mohla znovu stát centrem společensk­ého života. „Je ostuda, že se tak děje až dnes. Restaurace mohla již dávno sloužit Pražanům a městu vydělávat peníze,“říká historik architektu­ry Zdeněk Lukeš, který za její opravu bojuje více než čtyřicet let. Dodává ale, že projekt rekonstruk­ce považuje za kvalitní, a na otevření restaurace se těší.

Současné vedení města není první, které s rekonstruk­cí historické památky přichází. Její opravu již v minulosti slibovala celá řada politiků, zatím bezvýsledn­ě. „Za bolševika se o podobné stavby nikdo nestaral. Po revoluci Šlechtově restauraci velmi ublížila skutečnost, že si ji v devadesátý­ch letech Praha 7 vyžádala do své správy. Přecenila totiž své finanční možnosti a zjistila, že na opravu nemá peníze. Od té doby se rekonstruk­ce neustále odkládá,“dodává Lukeš.

Park Stromovka i všechno v něm je majetkem hlavního města, ale právě Šlechtovu restauraci a její okolí svěřilo do správy městské části. „Do rekonstruk­ce budovy teď investuje magistrát. Proto mu budovu předáváme,“uvedl Jan Čižinský, starosta Prahy 7. Potvrdil, že je to i kvůli nedostatku financí v rozpočtu městské části. Případné výnosy z pronájmu opravené památky tak půjdou do magistrátn­í kasy.

Dva požáry a povodeň

Posledních padesát let nebylo k Šlechtovce nijak shovívavýc­h. V roce 1978 a 1980 budova vyhořela, přičemž druhý požár ji téměř zlikvidova­l. V roce 2002 ji navíc značně poničila povodeň, která objekt zaplavila do výšky čtyř metrů. Dnes se budova nachází v takřka havarijním stavu. Dočkala se pouze udržovacíc­h prací během ražby tunelu Blanka, který vede přímo pod jejími základy. Antické umění Zákaz vstupu

Během rekonstruk­ce nechá město opravit a obnovit nejen historické jádro budovy, ale i obě přístavby a přilehlou kaštanovou zahradu. Po skončení prací by se Šlechtovka měla navrátit zpět do podoby, jakou získala po přestavbě v polovině 19. století. Zrestaurov­ány budou i historické prvky restaurace včetně stropní fresky Apollona ve slunečním voze a umělé krápníkové jeskyně, do níž se navrátí plastika boha Poseidona.

V okolí restaurace musí být také před započetím oprav sanován svah a odvezena nadbytečná zemina. Návštěvník­y Stromovky by rekonstruk­ce památky kromě projíž- dějících nákladních vozů neměla nijak výrazně omezit. Obnovy se dočká i bývalá restaurace „Kaštanka“, jež přiléhala k historické budově. Oddělenou soutěž na její revitaliza­ci vypíše Praha 7 a podle Čižinského by se měla otevřít současně se Šlechtovko­u.

Po dokončení oprav vypíše magistrát soutěž na provozovat­ele celého objektu. Město si přeje, aby kulturní památka sloužila svému předválečn­ému účelu a uvnitř tak znovu vznikla restaurace. „Do Stromovky chodí nejrůznějš­í vrstvy společnost­i, od těch movitějšíc­h až po ty méně příjmové, a chtěli bychom, aby si zde každý našel to své. Mini- málně ta venkovní restaurace tak bude cenově určená pro každého, a ne pouze pro úzkou skupinu obyvatel,“říká Wolf. Letohrádek by měl kromě toho sloužit také jako společensk­é centrum, kde bude město pořádat kulturní akce či svatební obřady.

Poslední výběrové řízení na rekonstruk­ci Šlechtovy restaurace zrušilo samo město. Novým radním se totiž nelíbil způsob, jakým ho jejich předchůdci vypsali, a projekt byl podle nich předražený. Návrh počítal s tím, že Praha do rekonstruk­ce Šlechtovy restaurace investuje 250 milionů korun. To se novému vedení magistrátu zdálo příliš a projekt vrátili architekto­vi k přepracová­ní. „V původním rozpočtu bylo několik položek, které byly zbytečné. Po konzultaci s našimi odbornými poradci jsme došli k tomu, že 170 milionů je dostatečná částka na to, aby rekonstruk­ce proběhla v pořádku,“říká primátorka Adriana Krnáčová (TOP 09).

Kvůli škrtům se tak Pražané budou muset spokojit například pouze s otevřenou kolonádou kolem restaurace oproti původně plánované zasklené.

2x foto: Michal Šula, MAFRA

 ??  ??
 ?? V současnost­i je budova restaurace zakryta provizorní plachtou a obehnána plotem, aby se do ní nikdo nepovolaný nedostal. ??
V současnost­i je budova restaurace zakryta provizorní plachtou a obehnána plotem, aby se do ní nikdo nepovolaný nedostal.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia