MF DNES

Praha žádá přísnější pravidla pro taxi než vládní novela

-

PRAHA Hlavní město chce do novely silničního zákona, která má začít platit od začátku roku 2017, prosadit větší regulaci taxislužby, než navrhuje ministerst­vo. Ministerst­vo dopravy v úterý novelu předalo do připomínko­vého řízení. Praha své připomínky představil­a včera.

Praha například žádá speciální registračn­í značky pro vozy taxi. Mohly by podle magistrátu eliminovat neoprávněn­é podnikání, v současné době je možné z vozidla veškerá označení taxi sejmout.

Magistrát chce rovněž omezit smluvní přepravu. Možnost uzavře- ní smlouvy přímo mezi klientem a řidičem někteří řidiči podle magistrátu zneužívají, aby se vyhnuli nutnosti mít licenci a taxametr. Žádá proto, aby bylo možné smlouvu uzavírat jen na delší dobu, třeba na tři hodiny jako v Bruselu. Ministerst­vo také do novely nezahrnulo požadavek magistrátu, aby mohl prodat auto, jež zabaví řidiči, který nezaplatí uloženou pokutu.

„Nejpalčivě­jší je vymahateln­ost postihů, které jsou nepoctivým taxikářům uloženy,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Tento problém novela zákona řeší – nově bude možné nepoctivým taxikářům zabavit tzv. žlutou kartu, tedy průkaz řidiče taxislužby.

Do novely se podařilo také dostat pravomoc města uložit kauci i takzvaným „černým taxikářům“, kteří jezdí bez potřebného oprávnění. Pokud ji na místě nezaplatí, strážníci jim na vozy dají botičku, než tak učiní.

Novela se zaměřuje také na zprostředk­ovatele, kteří činnost taxi bez oprávnění a dalších náležitost­í umožňují. Dispečinků­m a dalším může nově hrozit za tento přečin až půlmiliono­vá pokuta. (ČTK, hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia