MF DNES

„Pyl přiletí klidně až z Norska“

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Už s prvními příznaky alergie je třeba jít k lékaři, říká imunoložka Sobotková

PRAHA I když je v metropoli méně zeleně než na venkově, alergiků je více ve městech. „Neléčená alergie, může mít smrtelné následky,“říká alergoložk­a Marta Sobotková z Fakultní nemocnice Motol.

Začátkem května se každoročně připomíná světový den alergií a astmatu. Někdo jimi trpí celý život, někdo je nepozná. Čím je to dané?

Velkou roli hraje dědičnost. Pokud mají oba rodiče alergii, je vysoká pravděpodo­bnost, že ji bude mít i dítě. Co se týče astmatu, je to obdobné. Astma se navíc ve většině případů rozvine z klasické, často neléčené alergie. Když pacientovi začne nějaká forma alergickéh­o onemocnění, třeba klasická alergická rýma, může se mu v průběhu života rozvinout astma. Je to jedna z komplikací.

Dá se říci, co je pro člověka nebezpečně­jší?

Těžko. Fatálnější následky mívá astma, ale alergie se zase může projevit anafylaxí, což je celková alergická reakce organismu, která může pacienta i zabít.

Jak se projevuje?

Je to stav, kdy pacient začne být dušný, špatně se mu dýchá, může se mu udělat kožní vyrážka, může mu být špatně od žaludku. Postupně mu klesá krevní tlak, ztrácí vědomí, a pokud není ihned správně zaléčen, může zemřít.

Jak se v takovém případě postupuje?

Pacienti, kteří chodí k alergologo­vi, jsou obvykle vybaveni speciálním balíčkem. V něm mají například adrenalin, který si mohou píchnout do zevní strany stehenního svalu a který pomůže šok odvrátit. Je ale nutné ihned volat sanitku.

Takový stav může vyvolat jakýkoli alergen?

Obvykle je vyvolávají ty alergeny, které do organismu vstupují ústy, tedy do trávicího systému nebo přímo do krevního řečiště. Takže zejména to jsou potraviny a také jed blanokřídl­ého hmyzu, tedy vos a včel. Nebezpečné jsou také léky.

Liší se nějak typy alergií v Praze a v jiných částech republiky?

Obecně platí, že tam, kde je větší znečištění ovzduší, je i větší riziko vzniku alergií a astmatu. V ovzduší je větší množství prachových čás- Prick test

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia