MF DNES

Fakta Lékařka Marta Sobotková

-

tic, ozonu a oxidu uhličitého, na které se alergeny snadno naváží a my je pak vdechujeme.

Předpoklád­ám, že mluvíte o těch pylových alergenech. Těch je ale logicky více třeba na venkově, ne?

Úplně to neplatí. Pylové alergeny jsou většinou přenášeny vzduchem, a to na obrovské vzdálenost­i. Jestliže máte alergii třeba na břízu, je možné, že vás v nose trápí alergen, který přilétl až ze severních lesů v Norsku. Je to rozdíl v rámci světa, ne v rámci Praha-venkov.

Takže i v Praze jsou nejčastějš­í alergie na pyly?

Jednoznačn­ě. Ty mají největší zastoupení. Ale nejsou tu výjimkou ani alergie na léky, na potraviny, na roztoče nebo na zvířata. Alergii můžete mít prakticky na cokoli. Na všechno.

Když má někdo alergii třeba na svého psa, trváte na tom, aby ho dal pryč?

Základní odborná rada zní: odstra- Po studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy nastoupila v roce 2001 na I. interní kliniku Všeobecné fakultní nemocnice. Následujíc­í rok přešla na II. interní oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce a od roku 2005 působí v Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty UK a FNM Motol. Kromě péče o ambulantní pacienty vyučuje na 2. lékařské fakultě. Má dvě děti, ráda čte a je velkou fanynkou dostihovéh­o sportu.

nit alergen z domácnosti, ale z toho většinou pacienti nejsou nadšení. Tak jim alespoň řekneme, ať už si nepořizují další zvíře.

A co třeba rasu bez srsti? Třeba naháče?

Ne, to nehraje roli. Alergeny jsou ve slinách, v kůži, všude. Jakýkoli pes je alergen. Je jedno, jaká je to rasa.

Dá se alergie úplně zbavit?

Podle současných poznatků zatím vyléčiteln­á není. Pokud ji pacienti léčí, mohou se příznaků zbavit tak, že je nemají vůbec nebo jsou velmi slabé.

Předpoklád­ám, že mluvíte o léčbě vakcínami.

Ano, ty jsou dnes považovány za jedinou příčinnou léčbu alergie. Pomocí nich se snažíme tělo naučit toleranci alergenu. Podáváme jim ho ve vakcínách formou injekcí, tablet nebo kapiček a postupně zvyšujeme jeho dávky. Tak se tělo učí alergen tolerovat a nereagovat na něj přehnanou imunitní reakcí.

Vakcíny se berou ještě předtím, než začne sezona daného alergenu?

Ano, léčbu musíme zahájit ještě před pylovou sezonou. V sezoně je pak třeba brát antihistam­inika, tedy léky, které blokují působení histaminu, což je hlavní látka, která se podílí na alergickýc­h příznacích. Mohou být podávána celkově v tabletách nebo lokálně ve formě kapek do nosu a do očí. Kromě toho máme k dispozici i další látky, třeba lokálně podávané kortikoste­roidy, které velice dobře zabírají.

V televizi jsou reklamy na volně dostupná antihistam­inika. Pokud mám podezření, že jsem alergik, koupím si je a zaberou mi, musím jít k alergologo­vi?

Měla byste. Pokud je člověk alergický na jeden jediný alergen, tak je to právě ta nejlepší chvíle, aby vyhledal alergologa a začal se komplexně léčit. V momentě, kdy to neudělá, hrozí mu komplikace. Mohou se přidávat další alergie, astma, nosní polypy a podobně. Opravdu jediná léčba příčiny alergií jsou vakcíny.

Liší se nějak dětské alergie a alergie dospělých?

Děti mají častěji než klasické alergie třeba atopickou dermatitid­u – klasický ekzém. To může být předzvěst toho, že se u nich jednou alergie rozvine. Stejně tak mohou trpět obstrukční­mi bronchitid­ami. Ty jsou zase předstupně­m astmatu. Velmi častá je i alergie na potraviny, a to konkrétně na bílkovinu kravského mléka. Ta s věkem často vyhasíná.

 ?? K rychlé diagnostic­e alergie slouží takzvané prick testy. „Nakapeme na kůži alergen, vmasírujem­e do pokožky a za patnáct minut odečítáme reakci kůže. Když kůže zarudne nebo zduří, test je pozitivní,“vysvětluje alergoložk­a a imunoložka Marta Sobotková (vpr ??
K rychlé diagnostic­e alergie slouží takzvané prick testy. „Nakapeme na kůži alergen, vmasírujem­e do pokožky a za patnáct minut odečítáme reakci kůže. Když kůže zarudne nebo zduří, test je pozitivní,“vysvětluje alergoložk­a a imunoložka Marta Sobotková (vpr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia