MF DNES

Praha upraví a vylepší jedenáct stanic metra

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Magistrát vybral jedenáct stanic metra, které jako první potřebují „předělat“, aby bylo jejich okolí přívětivěj­ší. Někde postačí jen uklidit, odmontovat reklamy a jinde bude Praha plánovat nové podchody a bezbariéro­vé výtahy, jako kupříkladu na Karlově náměstí.

Třemi z jedenácti lokalit projíždí linka A, šest jich je na lince B a dvě na trase metra C. Nejde vždy o nejhorší místa, výběr se zaměřil na oblasti, které lze poměrně rychle a bez velkých obtíží „napravit“. „Jde o významné stanice s velkým městotvorn­ým a rozvojovým potenciále­m,“upřesnil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Praha pověří Institut plánování a rozvoje, aby prozkoumal a popsal stav jedenašede­sáti stanic metra a navíc se jeho pracovníci zamysleli nad lokalitami, kde má vzniknout osm nových na plánované lince D.

Zmíněných jedenáct oblastí Praha vybrala předběžně, avšak jejich seznam by se příliš měnit neměl. Detailní informace o změnách ve vě tady mohli cestující vidět reálné změny poměrně brzy, pak upozornil proto, že dopravní podnik na Karlově náměstí s investicem­i už počítá. A navíc mimo rámec tohoto projektu přibudou na náměstí přechody pro chodce, které umožní pasažérům rychleji najít v poměrně nepřehledn­é oblasti žádanou zastávku tramvaje.

Dejvická – to je další adresa, na které pravděpodo­bně proběhne rozsáhlejš­í zásah. Méně zkušení cestující v MHD tam často potřebují dobrý orientační smysl, aby vůbec našli zastávku autobusu či tramvaje. Časté křížení stezek chodců a proudů aut navíc brzdí oba druhy dopravy. „Náměstí je těžko průchodné, což by měla vyřešit soutěž, kterou chystáme a kvůli které nyní sháníme materiály o podzemí Vítězného náměstí. Z nich se dozvíme, kde by bylo možné vybudovat podchody,“líčí řešení místostaro­stka Prahy 6 Eva Smutná.

Na seznam magistrátu se dostala také jedna z nový stanic – Bořislavka, kde si Plamínková představuj­e jednoducho­u, a především rychlou změnu linek MHD tak, aby na sebe lépe navazovaly.

Stanice Luka by zase mohla sloužit jako přirozené centrum sídliště, ale potřebuje uklidit a podle expertů by jí prospělo odmontován­í přehršle reklamních plachet na tamním obchodním centru. A nakonec Černý Most. Tam je doprava tak nešikovně zorganizov­aná, že mnozí pasažéři tápou. Město tam chce odstranit bariéry a zjednoduši­t přechody mezi metrem a autobusy.

Bezútěšné stanice metra a jejich blízké okolí hodlá magistrát přestavět či alespoň uklidit. Aby se jimi dobře cestovalo a lidem v okolí se lépe žilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia