MF DNES

Guardiola vyhrál skoro všechno. Pořád je to málo?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Něco přece musel udělat špatně, když třikrát po sobě vypadl v semifinále. Trenér, který má patent na sbírání trofejí, se zasekl. „Můžu spát docela v klidu, ničeho nelituju,“prohlásil Pep Guardiola. Jenže až se za dva týdny s Bayernem Mnichov rozloučí, bude mít na vizitce jeden flek. Nevyhrál totiž Ligu mistrů. „Dal jsem svému týmu život a jeden neúspěch nezmění nic na tom, že jsem v Mnichově prožil krásný čas. Člověk holt nemůže mít všechno,“reagoval Guardiola.

Zlomyslnos­t tomu chtěla, aby španělskéh­o mága pokaždé srazil soupeř ze Španělska.

2014: fiasko s Realem Madrid. 2015: poklona pro Barcelonu. 2016: marná snaha proti Atlétiku Madrid.

Naposledy udělal z Bayernu evropské šampiony trenér Jupp Heynckes v květnu 2013.

Po Guardiolov­ě nástupu mužstvo dál válcuje německou konkurenci a v některých pasážích dovedlo fotbal k dokonalost­i, tříletá mise však dostala lehce rozporupln­ý závěr. Bez ušatého poháru z Ligy mistrů chybí zlatá tečka. Guardiola navíc při souboji s extrémně bojujícím Atlétikem chyboval. V základní sestavě prvního utkání vynechal pracan-

ta Thomase Müllera, což Bayernu přineslo nezvyklou rozháranos­t v útočné fázi a porážku 0:1. Co čert nechtěl, právě Müller pak při úterní odvetě zpackal penaltu za stavu 1:0, což se jeví jako osudový omyl. Bayern sice vyhrál 2:1, v součtu to však nestačilo.

„Už proti Realu v roce 2014 zvolil špatnou taktiku,“rýpnul si deník Die Welt.

Není to vůči Guardiolov­i příliš příkré? Tolik toho pro Bayern dokázal. Tolik štěstí do Mnichova přinesl a možná ještě přinese. Ke třetímu ligovému titulu v řadě mu chybí jeden bod z posledních dvou zápasů, navrch může vyhrát Německý pohár, 21. května je finále proti Dortmundu.

„Udělali jsme všechno, co jsme udělat mohli. Jen kvůli hráčům jsem smutný. Zároveň jsem pyšný na to, co předvedli,“řekl Guardiola po vypadnutí z Ligy mistrů. Podle statistik si Bayern zasloužil postoupit. Jen během odvety vyslal 35 střel!

Guardiola vytvořil z Bayernu vítěznou mašinu, která se během tří let zadrhla jen ojediněle. Bohužel výpadky v Lize mistrů jsou nejvíc vidět. „Jsem přesvědčen­ý, že Bayern má před sebou skvělou budoucnost,“zdůraznil Guardiola.

Našlapaný tým po sezoně předá Carlu Ancelottim­u, sám se vydá na misi do Manchester­u City. I tam bude Liga mistrů jedním z hlavních cílů, ne-li povinností.

Vyhrál téměř všechno, co se s Bayernem vyhrát dalo. Jen Liga mistrů zůstala zakletá. Jak se bude na trenéra Guardiolu vzpomínat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia