MF DNES

Policie: Muslim si útok skinů nožem vymyslel

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Na konci ledna toho byla plná média: dva holohlavci napadli v pražských Vršovicích muslima Issaka T., když si šel zaběhat. Rasisticky ho uráželi, jeden ho bodl nožem do břicha a oba pak utekli.

Vše je jinak: policisté zjistili, že ho žádní skini nepobodali. Dokazují to podle nich záběry z kamer. Na nich se Issak T. vrací po běhu do svého domu nezraněn, žádní útočníci z parku nevybíhají. Na jeho běžecké bundě se nenašla krev. Issak T. z domova po půlhodině volá záchranku. „Což v případě bodného poranění břicha se jeví značně nelogické a lze jen těžko vysvětlit tvrzením, že si sedl na gauč a rozhodoval se,“píší policisté ve spisu, který má MF DNES k dispozici. „Ke spáchání trestného činu, který poškozený popisuje, nedošlo,“uzavírá policie.

„Nerozumím tomu, co mi napsali, snad že nejsou důkazy, že se to nepodařilo prokázat,“řekl MF DNES Issak T.

Přítelkyně Issaka T., prouprchli­cká aktivistka Eva Zahradníčk­ová, dodala, že policie čin relativizu­je a nedokázala dopadnout pachatele.

Od začátku však pár věcí na verzi o pobodání nesedělo: Issak T. se rychle zotavil, když už druhý den byl propuštěn z nemocnice, a třebaže vyprávěl, kolik útoků už zažil, od namalovaný­ch hákových křížů na automobilu až po další ničení majetku, nic z toho policii nikdy nehlásil a ani si nevyfotogr­afoval.

Vedle policistů Issakovu verzi rozporuje i lékař Jiří Hladík, který vy- pracoval znalecký posudek jeho zranění. Ránu, kterou muslim utrpěl, popisuje jako centimetr dlouhou, s tím, že čepel ostrého předmětu, kterým byla způsobena, nepronikla do břišní dutiny. Jde tedy o lehké zranění, které jej neohrozilo na životě. „V případě útoku po- psaném a znázorněné­m při prověrce výpovědi, tedy prudkém a silném výpadu proti břichu, by čepel ‚motýlku‘ (druh nože) o délce 15 centimetrů pronikla do břišní dutiny,“napsal v posudku Hladík.

Proti výpovědi Issaka T. policisté shromáždil­i další důkazy. Třeba výpověď svědků, kteří před domem nakládali v inkriminov­anou dobu věci do auta a ničeho si nevšimli.

Jediné, co nahrávalo jeho verzi, byla slova správce parku, že hodinu a půl před incidentem si všiml dvou mužů, z nichž jeden měl bundu zvanou bomber, světlé maskáčové kalhoty a zřejmě kapuci přes hlavu. Oba ale viděl z parku odejít. Issak T. pak odmítl, že by to byli pachatelé, když mu je ukázali policisté na záběrech z pouličních kamer.

Policisté ve spisu zmiňují možnost, že si zranění udělal Issak T. buď sám, nebo mu jej způsobil někdo, koho nechce prozradit.

„Odůvodnění je strašně dlouhé, má to deset stran a nás už na páté straně přestalo bavit to číst. Prostě policisté relativizu­jí, od začátku říkali, že pachatele nedopadnou,“zní komentář Issakovy přítelkyně Evy Zahradníčk­ové.

Proti závěru vyšetřován­í se nyní může odvolat státní zástupce. „Rozhodnutí nenabylo právní moci,“uvedla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

 ??  ?? Věděli jsme, že se to nevyšetří Issak T, syrský muslim žijící trvale v České republice...
Věděli jsme, že se to nevyšetří Issak T, syrský muslim žijící trvale v České republice...
 ??  ?? ... a jeho česká přítelkyně.
... a jeho česká přítelkyně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia