MF DNES

Největší omyl maturit Za několik dnů zveřejní Cermat výsledky letošních maturit. Mnoho lidí si myslí, že katalog požadavků k státním zkouškám zaručuje, že testy budou každý rok stejně obtížné. Jenže tak to není a maturita neměří všem stejně.

- Ondřej Šteffl ředitel společnost­i Scio

Víte, co to je epizeuxis? Nevíte. Nevadí, ono vám to také k ničemu, k ničemu, ale vůbec k ničemu nejspíš nikdy nebude. To méně zajímavé je, že jde o básnickou figuru, kterou jsem použil v předchozím souvětí. To mnohem zajímavějš­í je, že odhadem pro šest set letošních maturantů neznalost tohoto termínu rozhodla o tom, že nesložili maturitní zkoušku a část z nich skončí na úřadech práce.

Za pár dnů zveřejní Cermat výsledky letošních maturit a v novinách budeme zase číst nesmyslné úvahy o tom, zda se maturanti letos zlepšili, či zhoršili. Proč nesmyslné? No představte si, že by průměrný čas účastníků Jizerské padesátky byl letos o čtvrt hodiny lepší než loňský (což se například stalo v letech 2011 a 2012) a někdo napsal, že letos se závodníci o hodně zlepšili.

Ano, někteří závodníci mohou být připraveni lépe, jiní hůř, ale to se v průměru tisíců závodníků vyruší, stejně jako se individuál­ní rozdíly vyruší u desítek tisíc maturantů.

Každý chápe, že pokud se průměr času zá- vodníků změní o čtvrt hodiny, je to především v jiných podmínkách závodu. Sněží, nebo svítí slunce, fouká vítr, mrzne, nebo je obleva, stopa je rychlá, či pomalá.

A úplně stejné je to s testy u maturit. Pokud se rok od roku výsledky liší, dominantní příčina se musí hledat v rozdílné obtížnosti testů. Případné změny v úrovni maturantů se mohou projevit v delším období, ale z roku na rok jsou nepatrné.

Mnoho lidí včetně politiků si ovšem myslí, že oficiální katalog požadavků k maturitě zaručuje, že test bude každý rok stejně obtížný. To je ovšem naprostý omyl. Řadu let jsem se tvorbou testů profesioná­lně zabýval a mohu vás ujistit, že podle daného katalogu bez problémů umím vytvořit test, v němž propadne víc než polovina maturantů, stejně jako test, ve kterém uspějí skoro všichni. A ani je od sebe na první pohled nerozlišít­e.

Dlouho jsem měl dojem, že Cermat prostě neumí udržet stejnou obtížnost testů. Jak to je, jsem pochopil až předloni, když se meziročně výrazně zhoršily výsledky v matematice. Jeho ředitel Jiří Zíka se tehdy nechal slyšet, že to čekal, protože do testu dali víc otevřených úloh, tedy takových, kde maturanti odpověď nevybírají z nabídky, ale musí ji vytvořit.

Zíka je státní úředník a plní, co po něm nadřízení žádají. A jak z jeho vyjádření vyplývá, aby testy byly každý rok stejně obtížné, po něm ministerst­vo školství nechce. A tak včasně každý rok o obtížnosti testů rozhoduje v Cermatu vedoucí metodik příslušnéh­o předmětu. Tím ovšem rozhoduje i o tom, zda propadne pět nebo třeba deset ti- síc maturantů. Je mi záhadou, jak je možné, že takové svévolné rozhodován­í o lidských osudech v demokratic­ké společnost­i svěřujeme do rukou subalterní­ch úředníků.

Už to neguje základní požadavek státem garantovan­é zkoušky – měřit všem stejně. Ještě větší problém představuj­í však rozdíly mezi předměty. Proč v matematice každý rok propadá přes 20 procent dětí, zatímco v jazycích to zatím bylo vždy méně než

Postupně se ukazuje, že vůbec nevíme, proč a jak jsme úroveň státní maturity nastavili. A ještě se navíc nestaráme, že je každý rok jiná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia