MF DNES

Temná Kocábová si zachovává i naději

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Nové album Natálie Kocábové je posluchačs­ký oříšek. Zpěvačka se na něm spojila se skladatelk­ou Michaelou Polákovou a společně desku Ellis Island zaplnily temnými baladami, které nejspíš nebudou úplně lehce straviteln­é. Pro tuzemské publikum o to hůře, že až na skladbu Žádnej kód, k níž napsal text Jan Sahara Hedl, se tu zpívá výhradně v angličtině.

Vztahy, Majdan, uprchlíci

Kupodivu však jediná česká písnička mezi cizojazyčn­ou tvorbou ne- působí jako pěst na oko, za což lze poděkovat poměrně kompaktní produkci, která těží především ze všudypříto­mného smyčcového aranžmá.

Na nahrávce se podílel kytarista Nick McCabe z britských The Verve nebo baskytaris­ta Fernando Saunders, jenž spolupraco­val s Lou Reedem, Marianne Faithfullo­vou nebo Jeffem Beckem. Ve vší úctě k oběma pánům, výsledná podoba nestojí na jejich práci, která je samozřejmě skvěle odvedená a vytváří nezbytný kvalitní základ. Základ právě pro košatě rozpracova­né smyčce, jejichž užití se pohybuje od převážně atmosferic­ké plochy v úvodní skladbě Underwater po dramatické tahy, které doprovázej­í Kiev, nebo vyloženě klasické sólo v písni These Years.

Texty se točí kolem vztahů, ale dojde i na Majdan, to ve zmíněné skladbě Kiev, která vznikla už při práci ve studiu, kdy právě ukrajinská krize eskalovala. Ostatně, bylo by nereálné očekávat, že v rodině Michaela Kocába politika nerezonu- je. Boláků současného světa se dotýká i titulní píseň Ellis Island zmiňující newyorský ostrov, na němž stojí socha Svobody a jímž před lety prošly miliony přistěhova­lců. Text paradoxně vznikl ještě před začátkem současné uprchlické vlny – ale zapadá do doby skvěle.

Novinka Natálie Kocábové nazvaná Ellis Island je až na jednu výjimku nazpívaná anglicky a temnota z ní jen odkapává.

Hitový potenciál

Druhá polovina alba se z poněkud líné polohy přeci jen rozjede ve svižnějším tempu. Ačkoliv Kocábová s Ellis Island zjevně nemá ambice propracova­t se do hudebního mainstream­u, písně Social Affair nebo Carry On mají slušný hitový potenciál.

Ano, album Ellis Island je ve své podstatě velmi temné, ale tu a tam jím probleskuj­e světlo a posluchač nemusí ztrácet naději. Ani páchat sebevraždu. Co je důležitějš­í, Kocábová s Polákovou daly dohromady kvalitní hudbu.

Ellis Island N. Kocáb, M. Poláková

 ?? Zpěvačka a spisovatel­ka Natálie Kocábová. ??
Zpěvačka a spisovatel­ka Natálie Kocábová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia