MF DNES

Nová expozice vodního hradu

-

ČESKÁ LÍPA Město Česká Lípa láká k návštěvě především na velké množství památek, jakými jsou například městský park, jenž je jedním z největších v Čechách, historické centrum s dochovanou historicko­u zástavbou nebo třeba renesanční letohrádek Červený dům. Asi nejznámějš­í je však vodní hrad Lipý. Ten se od letošního roku může pochlubit novou expozicí a vylepšenou prohlídkov­ou trasou. Nová expozice vypovídá o životě na zámku a v jeho okolí v období 19. a 20. století. Věnována je i rodu hrabat Kouniců, kteří byli majiteli zdejšího panství.

Pro letošní turisticko­u sezónu došlo ke změně expozice východní branské věže hradu Lipý. Nejstarší historie vycházejíc­í především z archeologi­ckého výzkumu prováděnéh­o v areálu hradu v 90. letech zůstává součástí prohlídkov­é trasy.

„Stávající expozice se ve větší míře za- Součástí vodního hradu Lipý je i Centrum textilního tisku. Foto: MAFRA

bývala představen­ím hradu Lipý v dobách nejstaršíc­h, tedy od středověku po Třicetilet­ou válku. Záměrem nově vytvořené expozice je představen­í památky v celistvějš­ím obraze,“uvádí Jiřina Kučerová, ředitelka příspěvkov­é organi- zace Lipý Česká Lípa. Prohlídky se proto nyní zaměří na dějiny novější, méně známé, ale velmi důležité i pro historii celé České Lípy.

Podle ní je expozice dotvořena tak, aby návštěvník byl seznámen se životem šlechty a se životem personálu s důrazem na starost o lovnou zvěř, o přípravu lovu a zpracování, uchování a konzervová­ní ulovené zvěřiny. Panskou kuchyň návštěvníc­i uvidí v patře branské věže, kde dominují kuchyňská kamna a atmosféra je dotvořena dobovým nádobím a zařízením. Další část expozice je zaměřena na rozvoj průmyslu v 19. století.

Součástí vodního hradu Lipý je také Centrum textilního tisku, které vzniklo ve zrekonstru­ovaných prostorách hradního hospodářsk­ého stavení. Součástí muzea je interaktiv­ní expozice zaměřená na techniky potiskován­í textilu, přičemž návštěvníc­i si některé z těch mo- dernějších mohou sami vyzkoušet a svůj výtvor si pak s sebou odnést jako suvenýr.

Na kole za Pyšnou princeznou

V České Lípě a jejím okolí najdou vyžití i příznivci cyklistiky. Hned čtyři značené cyklostezk­y začínají právě ve městě. Například cyklostezk­a Varhany začíná na okraji města směrem na Horní Libchavu a vede po bývalém železniční­m náspu. Je dlouhá 17 km a končí u budovy bývalého vlakového nádraží v Kamenickém Šenově. Z této cyklostezk­y je to jen kousek k turisticky hojně navštěvova­né Panské skále, která posloužila filmařům při natáčení pohádky Pyšná princezna. Ta s názvem Písečná vede ze sídlišti Špičák a končí v obci Písečná. Z Písečné je možné pokračovat směrem na Bukovany, Pihel a Sloup v Čechách.

Více na www.lipy.cz, cyklostezk­y na www.kudyznudy.cz. (pav)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia