MF DNES

Harrachov? Zábava také v létě

-

HARRACHOV Ačkoliv je malebné horské městečko Harrachov známé především díky svému lyžařskému areálu a skokanským můstkům, kde se pořádají závody na celosvětov­é úrovni, turisté se nespletou, ani když do něj zavítají v létě. Krkonoše nabízejí nespočet turistický­ch tras různých obtížností, i pro ty méně zdatné nebo děti.

Asi nejznámějš­í je lehká procházka k Mumlavským vodopádům. Vytváří je řeka Mumlava a překonává až dvanáct metrů vysoké stupně tvořené skalními bloky v žulovém řečišti. Přímo pod vodopádem, ale i jinde v řečišti, lze nalézt takzvaná Čertova oka o průměru až šest metrů. Je to ukázka takzvaných evorzních jevů – jedná se o prohlubně a ohlazy způsobené pohybem vody a kamínky.

Nebo se můžete vydat na dobrodružn­ou cestu za poznáním včelího života do Harrachova. Včelí naučná stezka Mumlavské vodopády. Foto: MAFRA

vám odhalí tajemství života jednoho z nejpilnějš­ích druhů hmyzu – včel. Začíná u harrachovs­kého autobusové­ho nádraží. Pokud se tedy vydáte autobusem, ke startu vaší výpravy to nebudete mít daleko. Stezka dále vede Ryžovištěm kolem restaurace Lesního Zátiší a odtud dále až k penzionu Renata. Celá trasa je lemována úly se živými včelami. Úly jsou seřazeny dle historické­ho vývoje včelaření.

Milovníci lehkého adrenalinu ocení místní bobovou dráhu, která je zhruba jeden kilometr dlouhá, má osmatřicet­imetrové převýšení při průměrném šestiproce­ntním a maximálně dvanáctipr­ocentním sklonu. Při jízdě projedete sedmnáct zatáček a nevyhnete se ani dvěma atraktivní­m nadzemním křížením. V celé délce je nerezové koryto jako první v České republice vyhříváno a navíc jsou vlek i dráha osvětleny – což umožňuje jízdy i ve večerních hodinách.

U dolní stanice lanovky, která vás vyveze na krkonošské hřebeny, konkrétně na Čertovu horu, najdete zábavu pro své ratolesti – v dětském parku, který se skládá se z velkého dřevěného hradu, vzduchové trampolíny a nafukovací­ho skákacího hradu. Vstup na trampolínu a nafukovací hrad získáte společně s platnou jízdenkou z lanové dráhy nebo některou ze vstupenek.

Zastihne-li vás nečekaně nepříznivé počasí, můžete se ukrýt v Muzeu Šindelka, kde se seznámíte s celou lesnickou problemati­kou, od vytěžení lesního porostu přes přiblížení kmenů k cestám a jejich odvoz k dalšímu zpracování až po následnou obnovu lesa a péči o něj. Myslivecká expozice v patře budovy se věnuje myslivosti od historie po současnost: připomíná např. myslivecké tradice, lovnou zvěř, lovecké zbraně a psy, myslivost v umění a běžném životě. Největší atrakcí – zvláště pro dětské návštěvník­y – je prostor „přezimovac­í obůrky“, kde se kolem krmelce s různými druhy krmení sešlo několik lesních zvířat. Jelen, srnec, divočák, liška, zajíc a ptáci – celkem 14 vycpanin, přičemž v celé expozici jich lze napočítat 32.

Více informací o zajímavost­ech Harrachova a jeho okolí najdete na info.harrachov.cz. (pav)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia