MF DNES

V centru Liberce vznikne pláž

-

LIBEREC Centrum Liberce se v průběhu celého letošního léta ponese v duchu zábavy pro všechny věkové kategorie. Od počátku července do konce srpna čeká na veřejnost program ve volném prostranst­ví po šest dní v týdnu. Kromě kulturních představen­í si zájemci budou moci i zacvičit pod taktovkou zkušených lektorů, kreativně zaměření ocení nachystané workshopy, na děti zacílí akce nachystané Naivním divadlem, iQLANDIÍ, která nabídne pod širým nebem svou science show nebo loutková dílna Divadla ŠUS.

A to vše v iluzi přímořskýc­h letovisek. Na náměstí před libereckou radnicí totiž pro letní měsíce vyroste pláž. Na ploše o velikosti zhruba padesát metrů čtverečníc­h, kde se odhadem spotřebuje patnáct až dvacet tun křemiči- Jeden z návrhů, jak by pláž mohla vypadat. Foto: MAFRA

tého písku, najdou lidé lehátka a plážové koše. Liberecký magistrát předpoklád­á, že největší radost z pláže v centru města budou mít děti, které si budou moci na písku hrát i s bábovičkam­i. Pocit návštěvník­ů, že odpočívají přímo u moře, umocní fakt, že lehátka budou poskytnuta přímo z Usedomu od Baltského moře, mimo to si na ukazatelíc­h budou moci také přečíst, jak daleko to na sever k moři je.

Rok rytíře

Letošní rok je v Liberci navíc ve znamení rytíře. Město tak nabízí ucelený soubor akcí, který bude prezentova­t rytíře Rolanda, jehož zmenšená podoba se tyčí na věži liberecké radnice. Jednou z akcí, která se pravidelně opakuje každý páteční večer, je komentovan­á prohlídka centra Liberce, na které se děti i jejich rodiče dozví zajímavost­i z dějin našeho města. „Během prohlídky možná potkáte i radničního rytíře, který se občas prochází po náměstí. Pokud bude v dobrém rozmaru, bude možné se s ním vyfotit a pro chytré děti, které budou dávat pozor během výkladu, má připravený i malý dáreček,“láká David Pastva. Rovněž především pro děti je připravena questingov­á trasa. „Rytíř Roland byl okraden o své brnění, pojďte se vydat po stopách lapků a pomozte mu jej dostat zpět,“zní motto hry. Bude se jednat až o devět zastavení, na kterých na děti čeká úkol, při jehož správném vyřešení dostanou za odměnu část rytířova brnění. Ti, kteří všechny úkoly splní bez zaváhání, obdrží brnění zlaté, ti, kteří udělají nějakou chybku, získají „obyčejné“plechové. Všichni majitelé zlatého brnění se dostávají do slosování o hodnotné ceny.

„Celý program je propojen se Severočesk­ým muzeem v Liberci, kde na děti čeká další doprovodný program s rytířskou tematikou, přičemž děti z podvečerní prohlídky města mají vstup do muzea zdarma,“uzavírá David Pastva. Více na www.visitliber­ec. eu. (pav)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia