MF DNES

Výhledy na Liberecký kraj

-

LIBERECKÝ KRAJ Liberecký kraj nabízí bezpočet pohledů z pořádných výšek. Celá jeho plocha je poseta rozhlednam­i, nabízíme přehled některých z nich.

- Masivní 21 metrů vysoká rozhledna u Jablonce nad Nisou, na jejíž stavbu byly použity žulové kvádry. Na její vyhlídkový ochoz ve výšce 18,5 metrů vede 96 schodů. Rozhledna je dnes v dobrém stavu a slouží veřejnosti. Vidět bývá například Sněžka, Černá hora, Bezděz i Ještěd.

- Jedna z nejznámějš­ích kamenných rozhleden v Jizerských horách na kopci Nekras (859 m. n. m.) v katastráln­ím území Janov nad Nisou, necelý kilometr od obce Bedřichov. Z rozhledny je za příznivého počasí překrásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Polsko i Německo, Český ráj, Ještěd a Jablonec nad Nisou. Na rozhlednu lze vystoupit během celého roku.

Bramberk Královka

Rozhledna Královka nabízí nově i moderní občerstven­í. Foto: MAFRA Přístup k rozhledně je možný po značených turistický­ch stezkách z Rýnovic, Janova n. N. a Bedřichova. Autem lze přes obec Bedřichov či Hrabětice dojet až k rozhledně.

- rozhledna schovaná v lesích nad Lidovými sady v Liberci je postavena ve stylu středověké­ho hradu. Výhled si zde můžete vychutnat z 25 metrů vysoké pětiboké věže. Věž Jindřicha Liebiega je zhotovena podle hlásné strážní věže starého hradu v Norimberku. Jako u starého rytířského hradu přichází se při návštěvě Liebiegovy věže přes hradní most, skrze hradní věž do hradního nádvoří. Hradní dvůr je samozřejmě obklopen zdmi, ve kterých jsou pozorovate­lny a střílny. Rovněž zde nechybí 13 metrů hluboká studna s rumpálem a hradní zvonek.

- Kamenná rozhledna Černá Studnice s turisticko­u cha-

Liberecká výšina Černá Studnice

tou na nejvyšším vrchu Černostudn­ičního hřebene (869 m.n.m.) byla postavena roku 1905. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 26 metrů a nahoru vede celkem 91 schodů. Proskleným­i dveřmi vstoupíte do čtyř ochozů věže, ze kterých se vám naskytne výhled na celý Jablonec, asi tři čtvrtiny Liberce, celý Ještědsko-kozákovský hřbet, významné části Jizerských hor a Krkonoš a dále také Český ráj s Troskami, Bezdězem a Ralskem.

- Rozhledna Jedlová je postavena na výrazném znělcovém vrchu a je dominantou obce Jiřetín pod Jedlovou. Hora se klene do výšky 774 metrů nad mořem. Z Jedlové je ohromující výhled na Lužické hory, Sasko a České Švýcarsko. Název pochází od původních hojných jedlových porostů. Přes vrchol vede důležité evropské rozvodí.

(pav)

Jedlová

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia