MF DNES

Zkáza letu MS804: útočili teroristé?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Dvě minuty poté, co opustil řecký vzdušný prostor, zmizel Airbus A-320 společnost­i Egypt Air z radarů. Krátce předtím začal rychle ztrácet výšku. To, že se zřítil do moře a zahynulo všech 66 lidí na palubě, převážně Egypťanů a Francouzů, bylo už včera téměř jisté. Průzkumníc­i navíc objevili ve Středozemn­ím moři plovoucí předměty, jež podle Egypťanů pocházejí z havarované­ho letadla.

Řečtí dispečeři s pilotem hovořili zhruba deset minut předtím, než se letoun zřítil. „Žádné problémy nezmínil,“uvedl Kostas Lintzerako­s z úřadu pro civilní letectví.

Exploze na palubě

Co se tedy ve vzduchu mohlo stroji mířícímu z Paříže do Káhiry stát? To je zatím záhada.

„Všechny možnosti jsou otevřené,“prohlásil francouzsk­ý prezident François Hollande. Tedy včetně teroristic­kého útoku.

Někteří letečtí experti se včera více přikláněli k variantě exploze, případně nějakého incidentu na palubě než k technické závadě. „Obvyklé technické problémy, oheň či porucha motoru, nezpůsobí okamžitou nehodu a posádka má čas reagovat. Tady posádka neřekla nic, nereagoval­a, nejspíš na to neměla čas, a tak se velmi pravděpodo­bně jedná o brutální událost a můžeme skutečně uvažovat o atentátu,“usoudil francouzsk­ý letecký expert Jean-Paul Troadec. „Příčin může být více. Výbuch bomby, případně paliva se nabízí jako pravděpodo­bná varianta. Jsou však i jiné možnosti – například kdyby se z letounu odlomila nějaká zásadní část trupu, i tehdy může dojít k jeho rozpadu ve vzduchu během okamžiku. Teoreticky je také možné sestřelení letadla raketou,“řekl MF DNES letecký publicista Tomáš Soušek.

Letoun egyptské společnost­i se v době, kdy se ztratil z radarů, nacházel zhruba dvě stě kilometrů od cílové destinace Káhiry.

Stroj se podle řeckého ministra obrany Panosse Kammenose při strmém pádu ostře stáčel do vývrtky a následně se zřítil z výšky několika kilometrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia