MF DNES

Úředník prohrál Česku miliardy

Ministerst­vo financí míří trestním oznámením na bývalého šéfa odboru správy státního dluhu

- Jitka Vlková s přispěním Zuzany Kubátové

Stát může přijít kvůli nevýhodným finančním transakcím kolem financován­í státního dluhu o miliardy. Včera to oznámilo ministerst­vo financí. Úřad vedený šéfem ANO Andrejem Babišem kvůli tomu podal trestní oznámení. Nejprve to vypadalo, že Babiš útočí na svého koaličního partnera Bohuslava Sobotku – interní audit totiž odhalil, že k pochybným finančním transakcím došlo mimo jiné i v době, kdy ministerst­vo vedl on. Podle informací MF DNES však trestní oznámení míří na dlouholeté­ho ředitele na ministerst­vu Jiřího Frantu.

„Trestní oznámení není mířeno proti panu Sobotkovi. Ministr s tím neměl nic společného, jde o pochybení jednoho konkrétníh­o úředníka,“uvedl Babiš.

Bývalý ředitel Franta pracoval na ministerst­vu od devadesátý­ch let a stál u všech nevýhodnýc­h finančních operací při zajišťován­í státního dluhu, které audit odhalil. Operace mají sloužit k tomu, aby stát při změnách výše úroků a kurzů měn neprodělal. V některých případech však, jak uvedl ihned.cz, byly podmínky od počátku nastavené ve prospěch bank. Audit například zjistil, že banky dostávaly vybrat, zda budou úroky placené státem fixní, nebo pohyblivé.

Zajišťován­í proti finančním rizikům je naprosto běžné. České ministerst­vo financí se však nechalo od bank vmanévrova­t do role spekulanta a souhlasilo s velmi rizikovými operacemi.

O uzavírání smluv přitom rozho- doval právě Jiří Franta, vedoucí oddělení státních papírů a později ředitel odboru správy státního dluhu. Jeho bývalí kolegové se shodují na tom, že rozhodně nepatřil mezi odborníky. Bankéři mu tak mohli vnutit, co chtěli.

Procestova­l celý svět

„Nebyl to člověk, který by tomu rozuměl, který by prošel finančním tréninkem,“říká jeden z jeho bývalých kolegů, který si nepřál být jmenován. Pamětníci si vzpomínají, že Franta v době působení na ministerst­vu procestova­l celý svět. Pozvánky měly přicházet od bank, se kterými ze své pozice uzavíral nevýhodné smlouvy. „Možná stačil nóbl seminář o řízení rizik do exotických krajů s ubytováním v luxusním hotelu, kam mohl vzít i manželku,“říká jeden ze zdrojů MF DNES.

Frantovo spojení s pochybnými

transakcem­i sahá nejméně do roku 1999, kdy nevýhodnou smlouvu s bankou Morgan Stanley podepsal tehdejší ministr financí Ivo Svoboda. Když chtěl úřad po roce kvůli nevýhodným podmínkám na trhu od smlouvy ustoupit, ukázalo se, že by stát musel bance zaplatit 400 milionů korun.

Problém zdědil tehdejší ministr financí Pavel Mertlík. „Pan Franta tehdy navrhoval naprosto špatné řešení. Zjistil jsem to, když jsem se obrátil na odborníky v ČNB. Ti navrhli jednat s Morgan Stanley a nakonec jsme dosáhli zrušení celé transakce od samého počátku,“říká Mertlík. Banka na to přistoupil­a, aby si nezavřela do budoucna dveře k byznysu se státem. Česko tak o peníze nepřišlo.

Vyhazov dostal Franta od ministra Miroslava Kalouska až v roce 2010. „Měl jsem na jeho místo vzdělanějš­ího a kvalifikov­anějšího člověka,“říká Kalousek.

Předtím ještě stihl Franta inkasovat rekordní odměny (roční plat 1,85 milionu v roce 2009 ) od úřed- nického ministra Eduarda Janoty.

Neodbornos­t v kombinaci s přátelským­i kontakty na banky vedla ke ztrátám veřejných peněz i jinde. „Tehdy to hodně dělala Deutsche Bank, chodila po Praze a nabízela takzvané úrokové swapy a spousta státních institucí na to přistoupil­a. ČSA si také pořídily nevýhodné zajištění úroků z úvěru, stamiliony prodělal i Magistrát hlavního města Prahy,“vzpomíná Pavel Makovec, výkonný ředitel investiční­ho fondu Arca Capital CEE, který se kolem dluhopisů dlouhodobě pohybuje.

Správní řízení s českou pobočkou německé Deutsche Bank vedla tehdejší Komise pro cenné papíry.

Podle Makovce je ovšem těžké dokázat, že transakce kolem státního dluhu byly od začátku nevýhodné. „Kdyby byl vývoj úroků jiný, ministerst­vo mohlo vydělat,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia