MF DNES

„Novináři teď musí s odposlechy počítat“

Pokud má policie zabránit nejzávažně­jším trestným činům, nemusí se ohlížet na novinářské právo chránit zdroj informací. Včera to připustil Ústavní soud.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Teoreticky to pro policii a generální inspekci znamená značné usnadnění práce.

Pokud se v novinách, televizi nebo rádiu doslechnou, že se novináři dostali k citlivým informacím z vyšetřován­í, už se nemusí spokojit s tím, že je žurnalista u výslechu odbude s odkazem na „ochranu zdroje“, na niž má ze zákona právo. Ústavní soud včera ve svém rozhodnutí uvedl, že policie může novináře odposlouch­ávat, aby zdroj informací, který novinář chrání, zjistila. Musí k tomu však mít závažný důvod.

„Odposlech je legitimním prostředke­m, kterým lze za určitých okolností zasáhnout do práva na soukromí, jakož i do práva novináře na ochranu novinářský­ch zdrojů. Vyvažování přiměřenos­ti takového zásahu je v prvé řadě úkolem obecných soudů, které rozhodují o nařízení odposlechu a které musí v tomto smyslu svá rozhodnutí řádně odůvodnit,“uvedl soudce zpravodaj Jan Musil.

Investigat­ivní novinář Janek Kroupa, o jehož stížnosti Ústavní soud rozhodoval, MF DNES řekl, že takové rozhodnutí očekával.

„Pro mě to znamená, že musím počítat s tím, že mě budou odposlouch­ávat a že u mě může policie udělat domovní prohlídku a musím se podle toho zařídit,“uvedl.

Jedním dechem však dodal, že myslet si, že policie dosud podob- né prostředky nepoužíval­a, by bylo naivní.

Dva měsíce poté

Policie Kroupu „napíchla“v roce 2011 kvůli takzvané kauze pandurů. Kroupa tehdy v MF DNES publikoval článek založený na výpovědi jednoho z utajovanýc­h svědků v případu, který údajnou korupci kolem armádní zakázky na obrněnce od firmy Steyr detektivům popsal.

Po vydání článku ho detektivov­é vyzvali, aby jim řekl, kdo mu citlivý protokol vynesl. Kroupa to odmítl a policie poté začala odposlouch­ávat jeho telefon.

Novinář však tvrdí, že policie začala s jeho odposleche­m až po velmi dlouhé době. A to už k zásahu do jeho soukromí nebyl důvod.

„Opravdu si někdo myslel, že dva měsíce poté, co ty informace napíšu, budu stále se svým zdrojem v kontaktu a budu si s ním vyprávět o tom, jak jsem to krásně napsal?“ptá se Kroupa.

Předčasná stížnost

Ústavní soud v odůvodnění svého verdiktu rovněž uvedl, že Kroupova stížnost byla předčasná, protože případ, ve kterém ho policisté odposlouch­ávali, ještě v době jeho stížnosti nebyl skončený.

„Za této situace nemohl Ústavní soud dále posuzovat, zda byly dodrženy všechny zákonné podmínky pro nařízení odposlechu, tedy to, zda byl samotný zásah, spočívajíc­í v nařízení a provedení odposlechu, přiměřený. Nemohl posuzovat ani to, jakou váhu je třeba přiznat ochraně novinářské­ho zdroje,“uve- dl soudce zpravodaj Jan Musil. Pro vysvětlení: když vyšetřován­í skončí, úřady mají povinnost o pořízených odposlešíc­h sledované osoby informovat.

Jenže jak už média v minulosti několikrát upozorňova­la, často se tak vůbec nestane . A svědčí o tom i případ novináře Kroupy.

„Už delší dobu vím o tom, že ten případ je odložený. Paradoxně jsem definitivn­í potvrzení, že jsem byl odposlouch­áván, dostal až od Ústavního soudu, který to ve svém rozhodnutí zmiňuje. Do té doby jsem touto informací disponoval jen neoficiáln­ě od svých zdrojů,“dodal Kroupa.

‘„Musím počítat s tím, že mě budou odposlouch­ávat a že u mě může policie udělat prohlídku.“Janek Kroupa, novinář ČRo

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia