MF DNES

Kdo má problém s maturitou

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Ministryně školství Kateřina Valachová mluví nad výsledky letošní státní maturity o úspěchu. U obávané matematiky sice propadala téměř čtvrtina maturantů, ale ministryně svou spokojenos­t staví na tom, že je asi o procento lepší než loni. „Je to signál, že se studenti dokážou na maturitní testy lépe připravit,“řekla včera Valachová, než poděkovala učitelům, kteří studenty k maturitě připravova­li.

Ve výsledkové statistice maturit jsou však skryta důležitějš­í a mnohem smutnější čísla. Třeba to, že v matematice, která se výhledově má stát povinným maturitním předmětem, neuspělo celých 74 procent – tedy skoro tři čtvrtiny – učňů. A téměř třetina maturantů propadla z matematiky na středních ekonomický­ch školách.

Zcela opačně dopadli studenti gymnázií, především těch osmiletých. Těm letos tak jako v minulých letech nedělal matematick­ý test potíže a opakovat ho musí jen necelá dvě procenta z nich. A nad úsměvem ministryně školství by se nemělo zapomínat, že k celkovému výsledku necelé čtvrtiny propadajíc­ích přispělo to, že se letos proti loňsku změnil poměr těch, kdo si matematiku jako maturitní předmět zvolili. Právě studentů gymnázií mezi nimi přibylo, zatím učňů bylo méně – 13 procent.

Co skryla gymnázia

Ředitel státní organizace Cermat, která maturitní testy připravuje, pak nad třemi čtvrtinami učňovských propadlíků v matematice říká, že diametráln­í rozdíl ve výsledcích gymnázií a učňovských škol nelze připisovat jen tomu, že se tu vzdělávají žáci s rozdílným studijním potenciále­m.

Jak ředitel Cermatu Jiří Zíka vysvětluje, jsou totiž maturitní testy připraveny tak, aby část otázek prověřila učivo stanovené vzdělávací­m plánem. Test sestavují z otázek, které mají prověřit úplné základy, a k nim přikládají takzvané otázky rozlišovac­í. Mají různou obtížnost a jejich cílem je odlišit vynikající studenty od průměrných. Podle Zíky k úspěšnému dokončení testu stačí, aby maturant správně odpověděl na polovinu otázek prověřujíc­ích základní znalosti.

Nechme teď stranou spory o to, zda způsob, jakým jsou testy postaveny, zvyšuje úroveň matematick­ých znalostí, nebo spíš naopak. Z rozdílu mezi maturanty z gymnázií a učňovských škol je jasné, že velká část středních škol své studenty a učně k maturitě v této podobě připravit dobře nedokáže.

Jiří Zíka také připomíná, že v češtině a v cizích jazycích jsou rozdíly mezi maturanty jednotlivý­ch typů škol přirozeněj­ší. „V didaktické­m testu z angličtiny neuspělo 19 procent učňů,“říká.

K opravným maturitním zkouškám z matematiky přitom letos zamíří jen ti, co si obávaný předmět vybrali, za pět let však už má být

podle plánu ministerst­va školství maturita z matematiky, stejně jako zkouška z českého jazyka, povinná.

Matematika potřebuje změnu

I když učňů nebo studentů středních škol zaměřených na zdravotnic­tví či sociální práci se tato povinnost týkat nebude, ministerst­vo školství rychle hledá cesty, jak zaří- dit, aby maturita z matematiky byla spravedliv­ější. Což znamená sjednotit výuku matematiky, která se na různých typech středních škol neliší jenom v úrovni, ale například i počtem hodin, které jsou jí na jednotlivý­ch školách věnovány.

Většinu středních škol tak čeká v příštích pár letech změna rozvrhů, matematiky v nich přibude – na

úkor jiných předmětů. „Zvlášť v maturitníc­h ročnících budou školy muset hodiny přidávat,“předpoklád­á předseda Jednoty matematiků a fyziků Josef Kubát.

Velké plány má ministryně školství Kateřina Valchová také s matematiko­u na základních školách, které považuje za největší problém.

Reforma financován­í regionální- ho školství, kterou bude v nejbližšíc­h dnech projednáva­t vláda, počítá například s dělením tříd na matematiku podobně, jako je to při výuce cizích jazyků.

Zatímco povinná maturita z matematiky už má stanovené jasné datum, změny, které by na ni žáky a studenty lépe připravily, jsou ale zatím ve fázi plánů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia