MF DNES

U státní maturity nepropadaj­í jen studenti, nesložilo ji ani ministerst­vo školství. S levným datovým přenosem testů do škol nepočítá.

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Jednotné zkoušky dospělosti, na něž běžela ještě nedávno televizní reklama s fotbalisto­u Václavem Kadlecem, mají dvě tváře: zaprvé jde o jejich kvalitu a výsledky studentů, jichž se letos přihlásilo k maturitě 70 tisíc, zadruhé o finance a udržitelno­st tohoto bumbrlíčka, jak se dá maturitní projekt z dílny ministerst­va školství nazvat. Jsou tyto dvě tváře v souladu? Rozhodně ano! Alespoň co se týká „úspěchu“studentů i samotného resortu školství. Pohořely obě strany.

Třebaže ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD výsledky maturantů chválí (prý se připravili lépe než loni), matematiku nezvládlo 23 procent žáků. V češtině jich neuspělo 8,4 procenta, tedy více než v roce 2015. Naopak mírně lepší výsledek z matematiky zapříčinil­o to, že si obávaný předmět vybralo více gymnazistů. Ale i tak skoro čtvrtina žáků, to je hodně.

Přejdeme-li k úřadu, jejž Valachová řídí, připomeňme, že maturity se připravova­ly čtrnáct let a stály dvě a půl miliardy korun. A také, že veřejnost často netuší, že je nezajišťuj­e stát, jak by se dalo předpoklád­at, nýbrž firmy. Ministerst­vo školství výlučně prostředni­ctvím organizace Cermat vypisuje za tímto účelem zakázky, podle Nejvyššího kontrolníh­o úřadu předražené.

Zmíněné miliardové náklady na přípravu společné části maturit jsou zcela v rozporu s náklady zmíněnými v materiálu, jejž ministerst­vo předkládal­o do vlády v roce 2009. Vybudování technologi­cké infrastruk­tury mělo vyjít na pouhých 130 milionů.

A teď aktuálně: jednorázov­é náklady, které si státní maturita vyžádá, dosáhly letos podle ministerst­va školství zatím výše 137 milionů korun. Vývoj nákladů přitom přímo souvisí s výsledky nových plánovanýc­h tendrů na dodávky služeb soukromého sektoru pro podporu maturit.

A opět nepůjde o malé peníze. Jakkoli exministr školství a dnešní šéf ODS Petr Fiala počítal v blízkém budoucnu s elektronic­kým rozesílám testů do škol, tedy aby je už nerozvážel­a jako doposud stěhovací firma, Valachová návrh zamítla. Pokud by se testy zasílaly do škol elektronic­ky a ty by si je následně vytiskly, mohlo by podle školských byrokratů docházet k nepřesnému skenování záznamovýc­h archů.

Toto rozhodnutí je však ovlivněno i něčím jiným. Ministerst­vo totiž neví, co by dělalo s tiskárnou v pražských Holešovicí­ch, kde jen za tiskařské stroje utratilo 240 milionů. V době elektronic­kých datových schránek či virtuální reality se tak levného datového přenosu nedočkáme zřejmě nikdy.

A také, to je asi nejtristně­jší, znovu selhalo jednání s vysokými školami o možnostech, aby státní maturity nahradily přijímací zkoušky, což byl hlavní důvod jejich zavedení. Otázkou je, nestálo-li by za zvážení tento projekt do budoucna zrušit, konečně dohnat k odpovědnos­ti ty, kteří předražené tendry vyhlašoval­i, holešovick­ou tiskárnu přestavět na luxusní byty a vrátit maturity zpět do kompetence jednotlivý­ch škol. Unifikovan­é testy bývají totiž s potřebnými znalostmi obvykle v rozporu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia