MF DNES

Jak voyerství plodí voyerství aneb konec anonymity zdroje

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Existuje dnes ještě něco jako ochrana anonymity novinářova zdroje? A existuje něco jako etika žurnalisti­cké práce? Těžko říct.

Ústavní soud včera zamítl stížnost investigat­ivního novináře Janka Kroupy. Je to takový zamotaný právní spor. Kroupa kdysi odvysílal reportáž o údajné korupční nabídce Marka Dalíka při nákupu obrněných transporté­rů Pandur. Citoval v ní policejní výpověď rakouského manažera, jemuž měla být žádost o úplatek adresována. Policie chtěla zjistit, jak se k výpovědi dostal, ale Kroupa se odvolal na tiskový zákon a argumentov­al ochranou anonymity svého zdroje.

Až později se neoficiáln­í cestou dozvěděl, že policie o identitu jeho zdroje stála natolik, že na novináře nasadila odposlech. A tím začala právní tahanice. Kroupa žádal Nejvyšší soud o přezkoumán­í zákonnosti odposlechů, ale ten jeho podnět odmítl. Tak zkusil stížnost k Ústavnímu soudu, ale ten dal včera za pravdu soudu Nejvyššímu.

Celý problém je v tom, že tiskový zákon i Listina základních práv a svobod, které společně zaručují ochranu novinářova zdroje, sice nadále platí, ale policie vymyslela šikovnou právní kličku.

Trestní řád říká, že policie, žalobce nebo soud informují sledovanéh­o člověka o provedenýc­h odposlešíc­h až po pravomocné­m skončení trestního řízení. Kdo tedy nemá přátele na správných místech, dozví se o tom, že byl „napíchnutý“, až když jde věc k soudu nebo je ukončena s negativním výsledkem. A až potom si dotyčný může na nasazení odposlechu stěžovat.

Ale co když policie věc jenom odloží s tím, že ji může kdykoliv opět otevřít? Pak dotyčný nikdy nedostane do ruky papír o svém odposlouch­ávání, tudíž si na ně ani nemůže nikde stěžovat, tudíž policie může zvesela kašlat na nějakou ochranu zdroje. A mít tak pod kontrolou, na čem a na základě jakých informací novinář právě dělá. Je snad málo policistů, žalobců i soudců podezřelýc­h z vynášení citlivých informací?

V celém příběhu by však neměla zaniknout jedna rovina. Spor, v němž jde o podstatu novinářské práce, spustil žurnalista, který rád bruslí na hraně novinářské etiky. Používá skrytou kameru, inscenovan­é provokace, nabourává se do soukromí nezúčastně­ných osob, přičemž argumentac­e veřejným zájmem ne vždy působí věrohodně. Není to sice omluva pro policejní voyerství, ale možná platí, že s čím kdo zachází...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia