MF DNES

Chcete je? Miliardy korun z Unie

Město rozdává miliardové dotace z Bruselu, ale žádostí zatím dostalo málo. Peníze zbývají

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Praha je chtěla, dostala jich jedenáct miliard a nyní se zdá, že hlavní město tyto obří dotace od Evropské unie nezvládne utratit. Když totiž začal magistrát peníze rozdávat, zjistil, že na úřad dorazilo málo žádostí. Konkrétně v oblasti školství, kde je aktuální hlad po financích na stavby škol a školek zřejmě největší, zatím zůstává ležet ladem přes sto milionů korun.

Problémy se týkají vedle školství také projektů na energetick­é úspory nebo investice do boje s chudobou. „Nemůžeme nikoho k podání projektů nutit, ale zároveň si pak nikdo nemůže stěžovat, že Praha nezajistil­a dostatečné možnosti financován­í a podporu rozvoje,“konstatova­la radní Irena Ropková (ČSSD). Konkrétně městským částem dala ještě čas do konce roku, aby podaly žádosti o dotace pro mateřské a základní školy. Pokud to nestihnou, využije peníze jinde.

Celkem bude metropole do roku 2020 rozdávat skoro jedenáct miliard korun z evropského strukturál­ního a investiční­ho fondu. Peníze město dělí v programu s názvem Praha – pól růstu ČR.

Tři miliardy, ke kterým se nikdo nehlásí

Situace, kdy je peněz moc a žadatelů málo, přitom působí paradoxně, protože metropole strávila měsíce jednáním s Bruselem, aby ho přesvědčil­a, že jí může dotace svěřit. To byl pro město docela problém. V EU je totiž Praha zapsaná jako rozvinutý region, který nepotřebuj­e tak výraznou finanční podporu jako třeba Ostravsko.

Podle Jana Hausera, ředitele odboru evropských fondů, magistrát eviduje ve všech oblastech (v řeči Bruselu výzvách) necelých 120 žá- dostí v hodnotě přes 674 milionů korun. „Doposud jsme vyhlásili celkem patnáct výzev v celkové hodnotě 3,8 miliardy,“upřesnil Hauser s tím, že další výzvy z celkového jedenáctim­iliardovéh­o balíku budou následovat. Jenže už teď na pomyslném dotačním účtu přebývají více než tři miliardy – o ty se zatím nikdo nehlásí.

Ve zmiňovaném školství mělo město připravený­ch 250 milionů na rozšíření školek a škol. V obou případech si většina městských části stěžuje, že mají málo míst ve třídách a příliš mnoho dětí. „Ale bylo podáno pouze jedenáct žádostí za skoro 113 milionů korun. Zbylo tak téměř 55 procent investiční­ch finančních zdrojů,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Potíže s čerpáním mají nejvíce městské části.

„Někdy za to ale nemohou. Minulé vedení radnice programy vyjednalo nešťastně, radnice kupříkladu

mohou žádat o prostředky na dostavbu mateřské školy, ale už ne na výstavbu nové školky,“upozornila Ropková s tím, že mnoho radnic, kde v poslední době vyrostla nová sídliště, by naopak potřeboval­a stavět školku. Bude proto jednat s EU o změně této podmínky. „A budu psát městským částem dopis. Pokud nepodají žádosti nebo nevyčerpaj­í dotace do konce letošního roku, projednám převod peněz do středního školství, kde jsem schopná rychle vyčerpat klidně i dvě miliardy,“dodala radní.

Některé městské části jako třeba Praha 11 od podzimu 2015, kdy město dotace nabídlo, nestihly zpracovat administra­tivně náročnější projekty. Jižní Město aktuálně dokončuje dvě žádosti – musí zajistit územní řízení, stavební řízení a ještě najít dodavatele stavby. „Dostavbou jedné základní školy získáme 80 míst a rekonstruk­cí další budovy ve Schulhoffo­vě ulici dokonce 730 míst, které budeme napřesrok pro žáky potřebovat,“upozornil starosta Prahy 11 Jiří Štyler na to, že žádosti o dotace Praze podá do jednoho, možná dvou měsíců.

Aplikace na „eurospeak“

Na další problém, který může zájemce odrazovat, upozornil lídr pirátů Jakub Michálek. Podle něj jsou podmínky psané v nesrozumit­elném úřednickém jazyce „eurospeak“. „Není jasné, zda je balík určený městským částem nebo třeba firmám,“řekl Michálek a navrhl městu vytvořit jednoducho­u počítačovo­u aplikaci, která orientaci ve skutečně složitých dokumentec­h usnadní.

Podle radní Ropkové magistrát nyní rozjede kampaň, která lidem i úřadům problemati­ku dotací srozumitel­něji vysvětlí. „Máme ještě čas dotace vyčerpat,“zdůraznila.

Málo žádostí o dotace také dorazilo k balíkům peněz určeným na rozvoj výzkumu, na zateplován­í budov nebo sociální začleňován­í a boj proti chudobě. Konkrétně může jít o ubytovny pro bezdomovce, zateplován­í stanic metra i škol či záchytná parkoviště na okrajích Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia