MF DNES

Náloží jsem chtěl zastrašit, tvrdí manžel

-

Hodně razantně, výbušninou nastraženo­u pod volantem, chtěl řešit své manželské spory pětapadesá­tiletý vietnamský podnikatel Nguyen Van Bich. Exploze loni v dubnu na parkovišti v Horních Měcholupec­h kusy octavie rozmetala na vzdálenost 30 metrů. Výbuch a plameny jedenačtyř­icetiletou ženu vážně poranily. Cizinec včera kvůli bombovému útoku stanul před senátem Městského soudu v Praze. Státní zástupkyně jej viní z pokusu vraždy, obecného ohrožení a nedovolené­ho ozbrojován­í.

Nástražný výbušný systém byl vyrobený z trubky napěchovan­é střelným prachem s kovovými úlomky. Nálož měl cizinec večer 21. dubna 2015 uložit do Škody Octavie, kterou užívala jeho žena. Konkrétně měla být připevněná k tyči řízení. „Když oběť začala startovat a přitom pravděpodo­bně sešlápla brzdový pedál, došlo k iniciaci nástraž- ného výbušného systému. Následkem toho došlo k požáru vozidla,“uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

Cizinku záchranka odvezla na specializo­vanou kliniku vinohradsk­é nemocnice. Kromě jiného utrpěla popáleniny na 15 procentech těla. V nemocnici strávila pět týdnů. „Popáleniny dýchacích cest jsou vždy život ohrožující,“uvedl mimo jiné ke zranění soudní lékař Jiří Hladík.

Oběť platí útočníkovi obhájce

Policisté se nejprve domnívali, že za explozí stojí vyřizování účtů ve vietnamské podnikatel­ské komunitě. Poraněná žena s manželem provozoval­a prosperují­cí síť nehtových studií. Až na konci května 2015 kriminalis­té zatkli Nguyena Van Bicha. „Takový způsob vyřizování účtů mezi manžely nepamatuji,“komentoval to šéf pražské mordparty plukovník Josef Mareš.

Nálož měla vyděsit, ne zabíjet. To nyní tvrdí obhajoba. „Ano, dopustil jsem se toho jednání. Byl jsem ve velkém stresu. Mým cílem byla hodná manželka a fungující rodina. Má žena chodila za jinými muži. Důsledky svého jednání jsem nedomýšlel,“uvedl obžalovaný.

Kovové tělo nálože podle svých slov nalezl mezi odpadky v libušské tržnici SAPA. Náplň nálože posbíral ve své domácí dílně. Černý střelný prach odsypal z petardy, která zbyla po silvestrov­ských oslavách. Speciální znalosti o výrobě náloží prý neměl. „Můj manžel je velmi žárlivý muž, chtěl mne jen postrašit. Na rozvod nyní nemyslím. Můj manžel a otec mých dětí potřebuje pomoc,“hájila obviněného manželka. Ta platí i jeho obhajobu. Obžalované­mu hrozí 12 až 20 let vězení. Předsedkyn­ě senátu hlavní líčení naplánoval­a na dva dny.

hata — Jan Bo-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia