MF DNES

Přehled Koho Plzeň osloví?

- Analýza Jana Paličky reportéra MF DNES

Trenérský bard Miroslav Koubek už nikdy nevygumuje z předloktí vytetovano­u vzpomínku na plzeňský titul 2015. Jeho nástupce Karel Krejčí má aspoň štěstí, že si modročerve­ný melír může nechat kdykoliv přebarvit.

I tak fotbalovou Plzeň obchází zvláštní syndrom odcházení.

Proč se mistr po necelém roce rozhodl, že změní hlavního trenéra?

A kdo dá hlavu na špalek tentokrát?

Viktoria má pro léto jediný cíl: postoupit do základní skupiny pohárů! Pokud ne přímo do Ligy mistrů, což je sen za 330 milionů korun, tak do Evropské ligy určitě.

Možná se toho úkolu Krejčí zalekl, protože si dobře pamatoval, jak hořce skončil předchůdce Koubek.

Možná si Plzeň uvědomila, že její kouč místo poctivé letní přípravy stráví víc než měsíc u reprezenta- ce, kde dělá asistenta Pavlu Vrbovi.

V Krejčího oficiálním prohlášení stojí: „V kratším časovém období se pozice klubového trenéra a asistenta reprezenta­ce skloubit dají. Jenže na jaře mi docházely baterky.“Jinými slovy: Musel si vybrat? Ambiciózní a svým způsobem nenasytná Plzeň se obávala, kam by se mohla Krejčího dvojrole ubírat. Mužstvo logicky potřebuje trenéra na plný úvazek. Muže, který žije jen pro jeden projekt.

Ačkoli Krejčí pro západočesk­ý tým zachránil, co se zachránit dalo, s velkým předstihem získal titul a šestnácti výhrami v řadě dokonce stanovil historický rekord české ligy, zdaleka neměl neotřesite­lnou pozici. U hráčů neměl takový respekt jako Vrba a hlavně v evropské konfrontac­i, která je pro Plzeň kvůli výdělkům stěžejní, na podzim vrávoral.

Ale vyhoďte trenéra, který má při své první štaci nevídanou ligovou sérii? To přece nešlo!

Možná plzeňští šéfové jen čekali, až sám Krejčí začne pochybovat, což se v posledních třech kolech stalo. Dosud prakticky neporazite­lná Viktoria třikrát vyhořela. Hlavně při porážce 0:5 na Slavii cloumala mužstvem mistrovská kocovina a to se Krejčího dotklo.

„Z takové ostudy mi zůstane jizva v srdci,“postěžoval si známým. Zlobil se, že hráči poplivali jeho práci.

Do toho se přidaly mediální spekulace, že by ho mohl nahradit liberecký dravec Jindřich Trpišovský.

Nevážila si snad Plzeň dostatečně jeho práce? Nebo jen splnil svou his-

Kometa. Ze zadluženéh­o Žižkova vyskočil až do evropských pohárů! Kdyby si před pár dny neplácl s libereckým šéfem Karlem, asi by byl favoritem.

Získal titul. Překonal historické rekordy. Fanoušci mu tleskali. Stal se Trenérem roku. Tak proč najednou Karel Krejčí končí? A jak to fotbalovou Plzeň může ovlivnit? „Na jaře mi docházely baterky.“

Čerstvý vítěz národního poháru, v Mladé Boleslavi uspěl. Ačkoli prodloužil smlouvu o tři roky, nečeká na reprezenta­ci, až třeba po Euru skončí Pavel Vrba?

Emotivní dříč se slovenskou krví a velkými ambicemi. Do práce si nenechá mluvit. Když zažehnal revoltu hráčů, Bohemians hráli zajímavý fotbal.

Muž, jenž zahájil plzeňskou revoluci, má ve Viktorii vždycky otevřené dveře. Ale šel by z národního týmu zpátky? Asi sci-fi.

Právě skončil v Dukle a má namířeno k mládežnick­é reprezenta­ci, chce si odpočinout od stresu. Tomu by se v Plzni nevyhnul.

Pozor na slovenskou stopu. Trenčín dovedl do ligy, už tři roky pracuje v Žilině. 40 let, perspektiv­a, analýzy, psychologi­cká příprava. Proč ne? Je pod smlouvou.

Mistr Slovenska 2015 i 2016. Guľův nástupce v Trenčíně. Taky 40 let, taky pod smlouvou. Svého času kopal ligu za Drnovice. Poctivý a důsledný trenér.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia