MF DNES

Schick je šik! Jak objev sezony bojuje o Euro

-

Moderní, elegantní. Tak zní český význam německého slova schick. A útočník Patrik Schick je šik i po fotbalové stránce. Byl vyhlášený objevem sezony a není vyloučené, že bude mezi 23 jmény pro blížící se Euro: trenér Vrba ho zařadil do širšího výběru, který se v Praze připravuje na tréninkové­m kempu reprezenta­ce.

Má opravdu šanci jet na velký turnaj jako absolutní nováček v národním týmu? Na konci týdne má Vrba zúžit nominaci o pět jmen.

„Na jaře odehrál velice povedená utkání, i jeho zásluhou hrála Bohemka dobře. Byl součástí týmu, který uspěl. Proto si řekl minimálně o předběžnou nominaci,“vysvětlova­l Pavel Vrba.

Víc nenaznačil. Pokud by ale přece jen ukázal na Schicka, byla by to senzace. Spíš se počítá s tím, že bude mezi těmi, kteří už na soustře- dění do Rakouska příští pondělí nepojedou. I tak teď Schick prožívá velmi intenzivní období. K tomu všemu dělá maturitu. „Volného času teď moc nemám, ale za Euro bych to vyměnil,“neztrácí naději dvacetilet­ý mladík, který v české lize debutoval před dvěma lety.

Tehdy naskočil na pár minut za Spartu, stejně jako v minulé sezoně. Zahrál si i pět minut proti slavné Neapoli v Evropské lize, na hřišti Young Boys Bern strávil jako osmnáctile­tý posledních deset minut při marné sparťanské snaze o vstřelení postupovéh­o gólu.

Dobře se vědělo, že je obrovský talent, ale až při hostování v Bohemians se to mohlo naplno projevit.

Za legendární klub z Ďolíčku dal v této sezoně osm gólů a stal se jeho nejlepším střelcem, stejnou statistiku měl i v reprezenta­ci do 21 let.

Udivoval také herní drzostí a parádní technikou. Třeba známá klič- Eso z jedenadvac­ítky ka „zidanovka“, kdy se hráč otočí na míči, to jeho specialita. V těžkých pozicích se takhle zbavil protihráče v utkání s Příbramí, ale také s Teplicemi, kdy při efektní fintě potupil Ciskaridze­ho jesličkami.

Celkově mu statistici v sezoně spočítali 28 střel na branku. Jen osm hráčů v lize trefilo „zařízení“častěji. „Rok na hostování v Bohemce mi pomohl. Když jsem odcházel ze Sparty, měl jsem za sebou jen pár zápasů. Teď jsem celou sezonu nastupoval z devadesáti procent v základní sestavě. Už nejsem tak nezkušený,“pochvalova­l si Schick.

Nebyl to pro něj ale ve Vršovicích jednoduchý start. První kolo, základní sestava v zápase proti Zlínu a střídání o poločase po bídném výkonu. Pak třikrát jen lavička náhradníků.

Trenér Pivarník mu vyčítal, že hrál měkký, dorostenec­ký fotbal.

Když si zvykl na důraz, stal se jar- ním symbolem Bohemians. A fanoušci jsou mu teď vděční, že se po letech zase o tradičním klubu mluví na srazech reprezenta­ce.

„Byl to pro mě přínosný rok. Díky tomuto angažmá se mi otevřela cesta do velkého fotbalu. Na Bohemku nedám dopustit,“řekl Schick. „Budu teď víc na očích. Nesmím polevit.“

Ač se mluví o zájmu italského AS Řím, měl by v létě naskočit do přípravy se Spartou, kde aktuálně finalizují jednání o prodloužen­í jeho smlouvy. Lafata, Juliš, Schick trenér Ščasný bude mít z čeho vybírat!

A číslo 17, které k Schickovi patří, bude mít ty nejvyšší ambice. Tradovalo se o něm, že byl v minulosti chvílemi až přehnaně sebevědomý. Z Bohemians na něj ale míří jen chvála. Byl jedním z hitů sezony.

A tenhle příběh ještě může dostat nečekanou pointu.

— Radim Trusina

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia