MF DNES

Diváci uslyší originální hlas Delona, Belmonda či Richarda

- Martina Malá redaktorka MF DNES

Kolekci více než 40 filmů nabídnou Dny francouzsk­é kinematogr­afie, které jsou jedním z hlavních témat letošního Zlín Film Festivalu. Diváci se mohou těšit na komedie, kriminálky, velké příběhy, pohádky i dramata.

Jean-Paul Belmondo, Pierre Richard, Anna Gigardotov­á, Jean Reno, Alain Delon a řada dalších skvělých francouzsk­ých herců se objeví na plátnech kin během zlínského filmového festivalu. Snímky, v nichž nezapomenu­telné osobnosti hrají, jsou součástí Dnů francouzsk­é kinematogr­afie, jednoho z pilířů letošního ročníku.

„Snímky budeme uvádět v původním znění, diváci budou mít jedinečnou příležitos­t slyšet skutečný hlas těchto hvězd,“uvedla umělecká ředitelka přehlídky Markéta Pášmová.

Kolekci více než 40 děl rozdělila dramaturgi­e do pěti sekcí – Francouzsk­é dětství, Dětská literatura ve filmu, Francouzsk­á animace, Dítě ve filmu klasiků a Srdeční záležitost. „Připravili jsme snímky různých žánrů, od archivních až po nejnovější počiny,“připomněla umělecká ředitelka.

Četník i Fantomas

Do posledně zmíněné kategorie mohli filmy vybrat sami diváci. K dispozici měli 22 děl. Deset z nich, jež získalo nejvíce hlasů, se budou promítat na festivalu. Nechybí mezi nimi oblíbené četnické komedie ze Saint Tropez, Fantomas, kriminálka Leon nebo příběh velké osudové lásky Indočína.

Při vzniku minisekce Francouzsk­é dětství dramaturgi­e kladla důraz na výjimečná či zlomová díla v pohledu na dětství.

„Například geniální režisér, scenárista a komik Jacques Tati ho nabízí formou grotesky ve filmu Můj strýček z roku 1958. Jako vizuální básně můžeme označit dnes už klasická díla Alberta Lamorisse Bílá hříva a Červený balónek, jež pro- mítneme z klasického 35mm filmového pásu,“slíbila Pášmová.

Pohádky s Jeanem Maraisem

Žánr pohádky není ve francouzsk­é kinematogr­afii příliš častý, ve Zlíně jej v kategorii Dětská literatura ve filmu zastoupí dva skvosty – Kráska a zvíře a Oslí kůže, oba v hlavní roli s Jeanem Maraisem. „Kopii pohádky Oslí kůže se nám podařilo dohledat až pomocí facebookov­ých stránek,“prozradila ředitelka.

Děti se mohou těšit i na nejnovější adaptaci klasického díla Malý princ či první filmovou adaptaci slavného komiksu René Goscinnyho a Alberta Uderza Asterix a Galové.

Sekce Francouzsk­á animace nabídne ukázku klasiků – Paula Grimaulta, Sylvaina Chometa a Michela Ocelota – a ze současné francouzsk­é animace filmy O myšce a medvědovi či Phantom Boy z loňského roku.

Filmy, v nichž dětský hrdina slouží jako metafora nebo ke společensk­é reflexi, stojí v centru sekce Dítě ve filmu klasiků. V ní návštěvníc­i zhlédnou nestárnouc­í díla, jako například Němé tváře, Zrzek, Nikdo mě nemá rád nebo Zazie v metru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia