MF DNES

EU vytáhla do boje s teroristy, chce odzbrojit myslivce

- Václav Janouš reportér MF DNES

Je to jako v pohádce o Šípkové Růžence, ve které král ze strachu, aby se princezna nepíchla o vřeteno, všechna vřetena zakázal. Přinejmenš­ím čeští myslivci k tomuto příběhu přirovnáva­jí chystané nařízení Evropské komise o zákazu poloautoma­tických zbraní.

Cílem eurokomisa­řů je zabránit tomu, aby zbraně považované pri- márně za útočné končily v rukou teroristů. Myslivci z Česka patří k nejhlasitě­jším kritikům navrhované změny.

„Zákazem by byla ohrožena veškerá naše činnost, protože většina zbraní je ráží, kterých by se omeze- ní dotklo. To s sebou logicky nese nižší odstřel zvěře a větší škody na porostech,“říká jednatelka Českomorav­ské myslivecké jednoty Martina Novotná.

Ačkoli mladé lidi už dnes myslivost tolik nepřitahuj­e, a počty nimrodů tak klesají, stále jde o vlivnou skupinu. Registrova­ných myslivců je v Česku kolem 92 tisíc. Odhadují, že zákazem poloautoma­tických zbraní by jejich řady ještě více prořídly. Důsledkem toho by podle nich bylo více srnkami okousaných stromků v sadech či větší počet srážek aut s divokým zvířetem.

V tom je podporuje i ministerst­vo zemědělstv­í, které spočítalo, že lesní zvěř už dnes působí na polích a sadech škody za čtyři miliardy korun ročně. „Jde o zásadní restrikce vůči bezúhonným majitelům legálně držených střelných zbraní. Teroristic­ké útoky, zejména ve Francii, byly spáchány nelegálně drženými zbraněmi,“uvedla mluvčí ministerst­va Armine Artouni.

Všichni proti

Samonabíje­cí zbraně pro myslivost se v Česku vyrábějí od roku 1946, kdy se na trhu objevila brokovnice ze strakonick­é Zbrojovky. Podle Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX je nápad Evropské ko-

mise nebezpečný i pro české výrobce. „Omezil by zbrojovky, kdyby si policie chtěla nakoupit nové zbraně, neměla by v Evropské unii od koho. Zbrojovky by zakázané zbraně nemohly vyrábět. Nesmyslný zákaz by tak přinesl i propouštěn­í,“říká prezident sdružení Tomáš Trávníček.

Proti návrhu se postavila celá česká vláda. Ministr vnitra Milan Chovanec dnes odjíždí na jednání ministrů EU do Lucemburku s mandátem chystanou změnu směrnice o zbraních odmítnout.

„Tento zákaz je nesmyslný a dotkl by se u nás stovek tisíc občanů, myslivců, sportovců a sběratelů. Nechápu, proč bychom měli trestat třeba myslivce za to, že se starají o zvěř a naše lesy,“uvedl Chovanec.

„Další pitomost“

V postoji k zákazu se s vládou shoduje i většina opozičních poslanců. „Já myslím, že je to další pitomost, se kterou nás Evropská komise otravuje,“kritizoval směrnici v České televizi šéf poslanecké­ho klubu KSČM Pavel Kováčik.

Výhrady k ní projevili i čeští europoslan­ci. Odmítavý postoj mají také Slovensko, Polsko, Rakousko a Švýcarsko.

Mezi příznivce přísnější regulace střelných zbraní naopak patří Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsk­o, Chorvatsko a Švédsko.

Návrh počítá také se zákazem deaktivova­né poloautoma­tiky čili znehodnoce­ných zbraní, které využívají například historické kluby. I ty proti chystané směrnici protestují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia