MF DNES

Logaritmy a maturita. Jde to dohromady?

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

už zítra v časopise Víkend DNES

Nejdřív neúspěšní maturanti vyrazili k soudu kvůli chybám v zadání otázek. Nyní došlo i na ty otázky, v nichž chyby nebyly. „Některé z úloh jsou do testu zařazeny v rozporu se školským zákonem,“je přesvědčen dlouholetý kritik státní maturity Oldřich Botlík. Spolu s dalšími osobnostmi připravuje seznam těchto úloh a chtějí vyzvat mladé lidi, kteří v testech propadli, aby jej využili u soudu.

Logaritmy nejsou podle zákona

Na jejich seznamu budou úlohy z matematiky i českého jazyka. Vadí jim například zařazení logaritmic­ké rovnice do testu v matematice, v testu z českého jazyka podle nich neměly co dělat úlohy, které vyžadují, aby maturanti našli pravopisné chyby v cizím textu.

Proč právě tyto otázky? Nejsou podle nich uvedeny v rámcových vzdělávací­ch programech.

Takový dokument existuje pro každý obor, který se na středních školách vyučuje, popisuje mimo jiné, jaké vědomosti a dovednosti mají absolventi jednotlivý­ch oborů během studia ovládnout.

Jenže logaritmic­ké rovnice, které se v maturitníc­h testech objevují opakovaně, podle Botlíka nemají na seznamu pro střední odborné školy co dělat. A stejně tak po gymnáziích ani středních odborných školách nechce, aby byli dobrými korektory. Podle něj se neměly objevit v takzvaném katalogu požadavků, na jehož základě Cermat testy připravuje.

Krátký seznam

Ministerst­vo školství ani Cermat, který má přípravu maturitníc­h testů na starosti, s tím nesouhlasí. „Obsah katalogů je průnikem RVP pro střední školy s maturitou. Všechny testy vycházejí striktně z katalogů a každý je posuzován v průběhu tvorby i následně v rámci validace 0 bodů 1 bod 2 body 3 body 55,0 % 10,6 % 12,5 % 21,9 % výsledků na shodu s rámcovým vzdělávací­m programem,“říká tisková mluvčí Jarmila Balážová.

Sám Botlík připouští, že jim dalo dost práce nějaké nesrovnalo­sti vůbec objevit a že jejich seznam nebude příliš dlouhý. To ale podle něj vůbec nesvědčí o tom, že jsou maturitní testy v pořádku, spíše je to naopak. Jde totiž o obecně formulovan­é dokumenty, aby si každá ze škol mohla výuku přizpůsobi­t svým potřebám.

Podle školského zákona může být a) Ze ztepilého jasanu zbyl pouze

vyviklaný pařez b) Na dovolené jí vždy spílá,

že sleduje plytké seriály c) Na jeho nevyzpytat­elné tváři

se náhle objevil úlisný úsměv d) Z výzkumu vyplívá, že i malé děti

mají vyvinutý cit pro spravedlno­st a) b) c)

nic obsahem zkoušky jen to, co se ve škole učí. Cermat sestaví testy stejné pro studenty gymnázií či dalších typů středních škol a jejich náročnost nastavuje tak, aby v nich mohli uspět studenti s minimálním­i požadovaný­mi znalostmi.

Podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky dostatečně zohledňují rozdíl v rozsahu výuky. Odborné předměty tvoří zhruba polovinu rozvrhu středních odborných škol, tomu odpovídá i počet hodin češtiny a matematiky ve srovnání s gymnázii. 18,1 % 33,4 % 7,7 %

1,4 %

„Na odborných školách profilovou zkoušku z odborných předmětů neudělá zhruba šest procent maturantů, zkoušku ze všeobecnýc­h předmětů jich neudělá třetina,“upozorňuje Bohumil Janyš, dlouholetý ředitel dnes již zrušeného Výzkumného ústavu odborného školství MŠMT, který se podílel na přípravě dosud nezavedené mistrovské zkoušky. A propadlíků přibývá.

A to jsou jen ti, kdo k maturitě dorazí. „Úmrtnost“ve středním odborném školství dosahuje desítek procent. V roce 2015 bylo podle Janyše na začátku školního roku k maturitě přihlášeno asi 85 tisíc studentů, přišlo jich asi o 20 tisíc méně.

Ředitel Cermatu Zíka to jako problém nevidí, maturitu vnímá jako vstupenku na vysokou školu a ne jako zkoušku pro učně.

Jenže mladí lidé, kteří vycházejí z odborných škol, jinak než maturitou studium zakončit nemohou.

V testech se prý objevily otázky, které v nich být neměly. Doplatili na ně studenti odborných škol.

„Nemáme výuční list na takové úrovni, která by podle evropského kvalifikač­ního rámce odpovídala maturitě, ani jiný certifikát této úrovně,“říká Olga Kofroňová z Národního ústavu pro vzdělávání.

Odborníci proto navrhují oddělit zkoušku, kterou by se ověřoval stupeň kvalifikac­e a stupeň vzdělání. Jenže tuto možnost studenti odborných škol nemají, bez maturity z češtiny a matematiky jsou jejich možnosti ve zvolené profesi omezené, i když na vysokou školu nechtějí.

Přesunout je na učební obory bez maturity podle Janyše není řešení. „Počet učňů v celé Evropě klesá, my se pohybujeme kolem 30 procent ročníku, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropě,“dodává.

Současné pojetí státní maturity tak podle něj nekompliku­je život jen studentům středních škol, kterým se před maturitou nepodařilo dohnat handicap ve všeobecném vzdělání, ale i zaměstnava­telům. Ti nemohou sehnat kvalifikov­ané lidi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia