MF DNES

Neměl jsem žádné dobré zprávy. Tak jsem nemluvil

- Tomáš Macek redaktor MF DNES

Vše způsobil zdánlivě banální pád. Třetího února se König ocitl na asfaltu před úvodní časovkou etapového závodu Kolem Valencie. Dokončil ho. Na 10. místě. Pak už bylo jen zle. Bolest kolene. Tápající lékaři. Konečně odhalená kostní modřina. Zánět. Vleklá, příliš dlouhá léčba.

Kdy zase vyjede? Nevěděl. Netrénoval. Uzavřel se do sebe. Nekomuniko­val s okolím.

Nyní je opět v sestavě týmu Sky. V sobotu startuje Kolem Švýcarska. A v rozhovoru pro MF DNES hovoří o složitém období kariéry.

Proč jste se odřízl od světa?

Protože jsem ani sám nevěděl, co mám říkat. Uzavřel jsem se i před svým týmem a bavil se jen s týmovým doktorem. Jinak? Kouč Tim Kerrison mi každý týden psal: Jak se máš? A já mu odpovídal: Stejně jako před týdnem. Neměl jsem žádné pozitivní, dobré zprávy, které bych mohl sdílet. A než se můj stav začal zlepšovat, uběhly dva měsíce.

Sledoval jste závody v televizi?

První měsíc ne. Pak občas. Giro už jo, předtím i nějaké klasiky. Abych zůstal aspoň duchem s týmem.

Zpětně se zdá, že v únoru bylo chybou dojet celý závod Kolem Valencie se zraněným kolenem. Jenže tehdy jste ještě netušil, jak vážné následky budou, že?

Právě. Spadnete kolikrát za sezonu. V tu chvíli nepřemýšlí­te, že by se to mohlo až takhle rozvinout. Kdybych po každém pádu balil závod, tak skoro nezávodím. Takže jsme udělali co normálně: jel jsem dál. Zpočátku mě nic neomezoval­o. Až týden po závodě to přišlo.

Když jste byl pár dní bez kola?

Přesně tak. Po Valencii jsem trávil týden v Čechách. Pak jsem odletěl do Nice a tam jsem po třech trénin- cích kvůli kolenu nemohl ani šlápnout na pedál. Zranění se probralo.

A vy jste dlouho tápal.

Ano. Nelepšilo se to. Nechápal jsem, proč se hojící proces vleče tak enormně dlouho. Už jsem v podobné situaci byl, v roce 2013 jsem kvůli vleklému zranění zad taky přišel o Giro. Teď jsem věděl, že hlavně musím zůstat v klidu. Jen nevím, jestli se mi to opravdu povedlo. Měli jsme odhady délky léčby od doktorů ze Sky, z Francie i z lázní Karlova Studánka, a ty se dost liši- ly. Ve finále měli pravdu ti z Karlovy Studánky, kteří mluvili o šesti až osmi týdnech. A opravdu se to až po osmi týdnech začalo zlepšovat. ským očekáváním, emočně hodně vysoko. Věřil jsem, že budu hned jezdit líp než loni, už při prvních závodech jsem se cítil výjimečně. Možná to zranění bylo pro mě i jakýmsi impulzem, abych se zklidnil.

Třikrát dokončil závody Grand Tour v první desítce. Letos na jaře ale byl velkou cyklistick­ou záhadou. Leopold König nezávodil ani nemluvil. Až nyní.

Na Giru jste měl být původně druhým mužem Sky za Mikelem Landou, který posléze onemocněl a vzdal. Stejně jako loni jste se tedy mohl stát v průběhu Gira náhradním lídrem týmu Sky.

Jo, kdybych ho jel, mohlo mi to tak vyjít druhým rokem po sobě. Jasně, na kdyby se nehraje. Ale Grand Tour je dlouhá, stát se může cokoliv, lídr kolikrát vypadne. Že jsme potom neměli ve Sky na Giro plán B, se ukázalo jako malý nedostatek. Na Tour už ho chystáme. (Thomas jako druhý lídr vedle Frooma.)

Kdy jste začal znovu trénovat?

Před necelým měsícem. Žádná sláva, já vím. Ale k opětovnému nastartová­ní sezony to snad stačí.

Cítíte nadále důvěru týmu?

Cítím. Měl jsem ji obrovskou i během rekonvales­cenčního procesu. Po měsíci a půl mi volal sám Dave Brailsford (šéf Sky – jestli by pro mě mohli udělat ještě něco. Bylo příjemné vědět, že mají stoprocent­ní zájem, abych se dostal zpět. I to, že mě po dvou a půl měsících bez tréninku posílají hned na tak velký závod, jakým je Švýcarsko, svědčí o jejich důvěře. Mohli mě poslat třeba jen na etapy Kolem Slovinska.

Jaké plány pro Švýcarsko máte?

Na žádný svůj výsledek zatím nemyslím. Ale skladba etap je taková, že první čtyři vedou relativně po rovině a další čtyři jsou těžké. Pokud to půjde, chci být v kopcích co nejdéle k ruce Geraintovi Thomasovi, lídrovi týmu. Je to pro mě startovací můstek do sezony. Stejně jako mé zatím poslední Švýcarsko v roce 2011 bylo pro mě startovací­m můstkem do světa velké cyklistiky.

Co bude dál? Musel jste překopat plány na sezonu.

Ideální scénář by byl: Švýcarsko, mistrovstv­í republiky, kemp v nadmořské výšce, Kolem Polska, další kemp, olympiáda a pak Vuelta.

O další smlouvě jste chtěl mít jasno do léta. To se nepovede?

Smlouvu teď neřeším. Nějaká jednání proběhla už na začátku roku. Ale nyní se soustředím na to, abych se zase dostal zpět do závodů.

Trénuji necelý měsíc. Žádná sláva, já vím. Ale k opětovnému nastartová­ní sezony to snad stačí.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia