MF DNES

50 zabitých v USA. Útočil Islámský stát

Největší masakr v historii: islamista postřílel návštěvník­y gay klubu na Floridě

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ORLANDO Město Orlando na Floridě se včera stalo dějištěm největší masové vraždy spáchané jediným střelcem v dějinách Spojených států.

Devětadvac­etiletý Omar Mateen, americký občan afghánskéh­o původu, vnikl nad ránem do tamního oblíbeného gay klubu Pulse ozbrojený útočnou puškou a dvěma pistolemi.

Uvnitř povraždil nejméně padesát návštěvník­ů, kteří se tam přišli pobavit. Dalších více než padesát zranil – mnoho z nich velmi vážně – než ho policie zastřelila.

Vyšetřovat­elé z FBI mluvili o jeho možném napojení na radikální islamistic­ké kruhy. „Máme jisté náznaky, že tento člověk mohl mít sympatie k ideologii radikálníh­o islámu, ale dosud nemůžeme nic potvrdit,“řekl včera dopoledne místního času novinářům zvláštní agent FBI Ron Harper.

FBI každopádně masakr vyšetřoval­a jako teroristic­ký čin.

Podezření se později potvrdilo. K útoku se odpoledne přihlásila organizace Islámský stát.

A americké televizní stanice NBC News a CNN uvedly, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost Islámskému státu.

Mateen nefigurova­l na seznamu možných teroristů, vyšlo však najevo, že FBI Mateena vyšetřoval­a kvůli údajným teroristic­kým vazbám v letech 2013 a 2014. Nic podezřeléh­o však nezjistila.

„Muž rovněž absolvoval výcvik ve střelbě,“uvedl člen výboru Sněmovny reprezenta­ntů pro vnitřní bezpečnost Peter King.

Americký prezident Barack Obama označil útok za teroristic­ký čin a akt nenávisti. Vyjádřil svou soustrast rodinám obětí střelby a ocenil práci policistů, díky kterým se podařilo zachránit další životy.

O zdrcující zprávě psala na Twitteru demokratic­ká prezidents­ká kandidátka Hillary Clintonová, podle níž je střelba hrůzným činem. Podobně se vyjádřil republikán­ský kandidát Donald Trump. „Kdy to skončí? Kdy budeme tvrdí, chytří a ostražití?“zeptal se na Twitteru.

Čin odsoudil také francouzsk­ý prezident François Hollande, šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier i český premiér Bohuslav Sobotka.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Omar Mateen se přihlásil k Islámskému státu.
Foto: Profimedia.cz Omar Mateen se přihlásil k Islámskému státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia