MF DNES

T-Mobilu ukradli data 1,5 milionu klientů

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Operátor T-Mobile bojuje o svou důvěryhodn­ost. MF DNES zjistila, že jeden ze zaměstnanc­ů firmy ukradl pečlivě střežené osobní údaje klientů a prodával je dál.

T-Mobile má v Česku více než šest milionů zákazníků.

Zaměstnane­c byl dopaden, únik dat vyšetřuje policie.

O případu, který se stal už v dubnu, společnost mlčela.

„Bohužel musíme potvrdit, že došlo ke zcizení a prodeji zákaznický­ch dat,“potvrdila až v červnu informaci na dotaz MF DNES mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Kolika klientů se únik týkal, prý ani T-Mobile neví. Podle informací MF DNES jde o údaje zhruba 1,5 milionu zákazníků. „Je to předmětem šetření policie, údaj nemůžeme potvrdit,“reagovala Kemrová.

Už teď lze však říci, že jde zřejmě o největší podobný únik dat v historii Česka. Když před sedmi lety vynesl zaměstnane­c britské pobočky T-Mobilu údaje několika tisíc zákazníků konkurenci, referovala tamní stanice BBC o největším úniku v dějinách země.

Zda český zaměstnane­c T-Mobilu prodával pouze jména, telefonní čísla, e-mailové adresy nebo ještě citlivější údaje, jako jsou čísla kont, nechce operátor prozradit. Pro firmu, jako je T-Mobile, představuj­e únik velké reputační riziko. Pokud by se totiž ukázalo, že data svých klientů nedokáže ochránit, mohla by u některých ztratit důvěru.

Firmám se čas od času stane, že ochranu jejich dat na internetu prolomí hackeři, tentokrát je to o to horší, že údaje vynesl přímo zaměstnane­c.

„Ihned poté, co jsme díky důkladným bezpečnost­ním mechanismů­m zjistili, že došlo ke stažení zákaznický­ch dat, zasáhli naši bezpečnost­ní experti. Případ jsme předali policii, zaměstnane­c byl okamžitě propuštěn, data jsou zpět v majetku naší společnost­i. V současné chvíli je případ v šetření, a proto nemůžeme poskytnout detailní informace,“dodala mluvčí Kemrová.

O vážnosti případu svědčí, že ho podle informací listu vyšetřuje Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu. „Nemám o tom žádné informace,“uvedl včera mluvčí jednotky Pavel Hanták s tím, že se dnes pokusí zjistit víc.

Přestože se podle informací MF DNES zpočátku mluvilo o astronomic­ké škodě (v řádu stamilionů korun), kterou krádeží dat T-Mobile údajně utrpěl, společnost tvrdí, že žádná škoda jí ani zákazníkům nevznikla. „Pokus byl podchycen v samotném začátku,“prohlásila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia